Massale vogeltrek over Alblasserwaard

23 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

KINDERDIJK - Vogeltellers van de Natuur- en Vogelwacht de Alblasserwaard noteerden afgelopen vrijdag 19 oktober recordaantallen overtrekkende vogels over Kinderdijk. Tijdens de zeer uitzonderlijke vogeltrek telden ze bij het Kinderdijkse Wisboomgemaal in totaal 119.528 vogels, een record. Corné Stam, een van de tellers, vertelt: ,,Veel vogelsoorten trekken in de herfst naar het zuiden. Wij tellen ze vrijwel elk weekend in Kinderdijk, en soms ook doordeweeks. Vrijdag was het ronduit spektakel: een constante stroom van vogels vloog over ons heen. Vooral vinken, maar ook ontzettend veel veldleeuweriken en spreeuwen. En 's middags nog eens honderden roofvogels.''

De vink is een soort van bossen, en wordt normaal gesproken in Kinderdijk met niet meer dan 5.000 exemplaren per telling geteld. Vrijdag de 19e zagen de vogelaars van de NVWA er maar liefst 54.693 overvliegen, zelfs voor Nederlandse begrippen zeer uitzonderlijk. De veldleeuwerik, een soort van de Rode Lijst, kwam met 23.406 exemplaren langs vliegen, goed voor een tweede plaats in de nationale top-10 van die soort. Ook bijzondere aantallen roofvogels werden vastgesteld. Stam: ,,Wel 184 sperwers en 133 buizerds, gigantisch!'' Ook zeldzame vogels ontbraken niet in de recordtelling. Zo werden 2 rode wouwen, 3 beflijsters, 3 goudvinken en 7 appelvinken gezien. Stam vat de dag krachtig samen: ,,Dit hadden zelfs de vogelaars die hier al dertig jaar tellen nog nooit meegemaakt. Waanzinnig, zoveel vogels! Dit gaan we ons nog lang heugen!''.

Mensen die de telpost willen bezoeken zijn van harte welkom bij het Wisboomgemaal in Kinderdijk. Tot eind november wordt in ieder geval elke zaterdag geteld.

advertentie
advertentie