Sociale Dienst kijkt kritischer naar aanvragen

23 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - Per 1 januari 2013 wordt de huishoudelijke ondersteuning anders geregeld in de Drechtsteden. ,,De rol van de zorgzame samenleving wordt groter”, legde Aaike Kamsteeg vrijdag uit tijdens een persbijeenkomst op het kantoor van de Sociale Dienst Drechtsteden. ,,De afgelopen jaren hebben we het nog op de AWBZ-manier gedaan. Dat gaat nu veranderen.”

Kamsteeg is wethouder in Zwijndrecht en draagt binnen de Drechtsteden zorg voor de omvangrijke Wmo-portefeuille. De verandering waar hij over spreekt houdt volgens hem in dat meer naar de behoeften en mogelijkheden van de individuele aanvrager wordt gekeken: ,,De afgelopen jaren was huishoudelijke ondersteuning gericht op het compenseren van een beperking. Het was heel erg gericht op het beschikbaar stellen van voorzieningen en niet waarvoor je het nodig hebt. Iemand die bijvoorbeeld een scootmobiel had gekregen, maakte daar soms amper gebruik van.” Hij haalt aan dat sommige gemeenten zelfs kliklijnen zijn begonnen. De SDD gaat minder ver. Wel wordt de aanvraag strenger bekeken. ,,We leggen het accent op het gesprek met de aanvrager en kijken daarin vooral ook naar wat iemand nog wel kan”, aldus Kamsteeg. Het gesprek verloopt in een aantal stappen waarbij de sociale dienst eerst wil weten wat de behoeften en mogelijkheden zijn om vervolgens ook het sociale netwerk te analyseren en te bekijken welke algemene voorzieningen er zijn waar hij of zij gebruik van kan maken. ,,Zoals een boodschappendienst of maaltijdenservice. Mocht dat geen oplossing bieden dan kan professionele ondersteuning van een zorgaanbieder toegekend worden. Samen met de zorgaanbieder bespreekt de aanvrager welke hulp precies nodig is. Dat betekent maatwerk. Want afhankelijk van wat iemand zelf kan doen of zijn sociale netwerk kan dat voor iedereen anders zijn.” Per 1 januari gaat het nieuwe beleid in. Wie al huishoudelijke hulp ontvangt, krijgt in een persoonlijk gesprek uitgelegd wat er gaat veranderen. Tussen januari en eind oktober 2013 worden daarvoor aan huis afspraken gemaakt. Tot die tijd blijven de bestaande afspraken voor huishoudelijke ondersteuning staan.

Volgens Kamsteeg ligt er geen financiële taakstelling ten grondslag aan het gewijzigde beleid: ,,We hebben geen idee of dit financieel voordeel oplevert. Kostenbesparing is van secundair belang. Primair willen we uitvoering geven aan waarvoor de Wmo in 2006 in het leven is geroepen, namelijk: een zorgzame samenleving creëren. De invoering werd door veel partijen als een ordinaire bezuiniging gezien. Ik ben ervan overtuigd dat het een natuurlijk proces is. Als je hulp nodig hebt kijk je niet eerst naar de overheid, maar naar jezelf en naar je omgeving. Prima dat voor een vangnet wordt gezorgd, maar leg ook verantwoording neer bij de samenleving.”

advertentie
advertentie