Schaker Hans Klein op weg naar de koppositie

26 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de achtste ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft oud-kampioen Hans Klein laten zien dat hij nog steeds een geduchte tegenstander is. In een aanvallende partij wist hij KNSB-topscorer Wim Pool onder druk te houden en in het verre eindspel zelfs mat te zetten. Door deze knappe overwinning stijgt Klein naar de tweede plaats in de ranglijst.

Peter van den Bergh houdt de koppositie stevig vast na een moeilijke partij tegen Tobias Dekker. Pas aan het eind van de avond, met nog maar een paar seconden op de klok, wist Van den Bergh de beslissende klap uit te delen aan de jeugdspeler die tegen zijn eerste verliespartij in de interne competitie sinds anderhalf jaar opliep.

De overige spelers in de top-10 blijven hetzelfde, maar wisselden hier en daar van plaats. Remisekoning in wording Kees Wessels en Wout Boer speelden een rustige remise, evenals Theo Dekker en Niels Mijnster. Floris Verweij pakte een halfje mee tegen Jerry van Rekom en blijft ook keurig in de top meedraaien. Kampioen Wim Hokken steeg een paar plaatsen na mooie winst op Henk Prins die ergens in de partij misgreep en stukverlies niet meer kon ontlopen.

Marcel Klein gaf goed partij tegen André van Dieën die zich tegen eventueel rumoer had gewapend met muziek via zijn telefoon. Met een paar pionnen meer in het eindspel was het een koud kunstje voor van Dieën om de partij uit te schuiven.

Peter Dekker zette Jan Veenis in de opening al op het verkeerde been, maar had toch nog veel zetten nodig om de oud-voorzitter op de knieën te dwingen.

Ook Jan Sulman maakte al in de opening gebruik van een miskleun van Henri Hartog. Henri hield het nog lang vol na zijn Evert Bos-gambiet in De Leeuw, maar kon de blunder niet meer goedmaken.

De gebroeders Mensing deden aan synchroon schaak in hun onderlinge partij, die in remise eindigde. Peter van de Poel wist ook zijn tweede partij bij Schaakvereniging Sliedrecht te winnen. Rik Versteeg gaf goed partij, maar kon een vrijpion van Van de Poel niet meer stuiten. Jeugdspeler Jurgen de Haan had weinig moeite met Jan Willem Kraaijeveld en Martin Prins wist Michiel van den Berg geroutineerd te verslaan.

Mark van Hulst en Hans Dubbeldam speelden een gelijkopgaande partij, maar Dubbeldam wist de stukken van Van Hulst op te sluiten en kon het punt bijschrijven.

Onderaan kwamen Leo Koppelaar en Cees Moes na acht ronden van de nul af door remise te spelen. Moes speelde opnieuw aanvallend, maar kon net niet de winst grijpen tegen de zich goed verdedigende Koppelaar.

In de negende ronde van de jeugdcompetitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft William Gijsen een succesvolle greep naar de kop gedaan. In een spannende partij wist hij koploper Tjerry Hut te verslaan. Door deze zege kwam het 11-jarige talent aan kop in de eerste groep. Hij staat drie provent voor op de verrassende Roland Kop, die nu al aan zijn derde jeugd bezig lijkt te zijn. Dit keer won hij van Jochanan Alberts. Op de derde plaats staat Tjerry Hut, die ook nog uitzichten heeft op het kampioenschap.

In de tweede groep staat Hidde van Rekom weer bovenaan. Hij zag zijn naaste concurrent Damiam Flaming verliezen van Christiaan Verheij en zodoende nam de jongste telg van Van Rekom de eerste plaats weer over. Rowan vd Klis is met een goede opmars bezig. Nu wist hij Matthanja Alberts te verslaan.

In de laddercompetitie bleef Ilse vd Klis aan kop, maar zag haar voorsprong slinken tot één punt op William Gijsen, die ook in deze competitie dus goed scoort. Jochanan Alberts staat hier keurig derde.

advertentie
advertentie