'Overbodig het lokaal nog te regelen'

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Sliedrecht is een gehoorzame gemeente, laten we dat vooral blijven'', zei PvdA-fractievoorzitter Jos van Gameren dinsdagavond toen in de gemeenteraad het lokale evenementenbeleid aan de orde kwam. Hij deed dat met een knipoog. Een dag eerder had partijgenoot Anton van Rees een brief geschreven waarin hij uitvoerig uitlegde dat Sliedrecht zelf het heft in handen moet nemen omdat als het gaat om het verbieden van wilde dieren in circussen, waar hij een vurig pleitbezorger voor is, landelijke regelgeving uitblijft. ,,Wanneer het landelijk beleid wordt is het overbodig het lokaal nog te regelen'', concludeerde waarnemend burgemeester en portefeuillehouder Tonny van de Vondervoort.

Door Erik de Bruin

De gemeente kan met de armen over elkaar zitten. Hét wordt namelijk landelijk beleid. Het verbod op wilde circusdieren is opgenomen in het regeerakkoord tussen PvdA en VVD. ,,Ik wist niet dat Anton van Rees zo'n grote invloed heeft in Den Haag'', grapte Len van Rekom. Een beetje als een boer met kiespijn want hij vindt het maar niets wat zijn liberale broeders op dit vlak overeen zijn gekomen. ,,Een dergelijk issue in een regeerakkoord is vreemd en opvallend. Ik zou zeggen: Laat het aan de bezoekers over. Geen bezoekers, geen circus. Zo simpel is het.'' ,,Je moet als overheid niet alles willen regelen. Laat de markt maar z'n werking doen'', sprak Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) zich in soortgelijke bewoordingen uit. CDA-raadslid Vincent Prins drukte zich uit met de woordspeling dat als olifanten naar Sliedrecht willen komen zijn fractie geen beren en leeuwen op de weg ziet. ,,Helaas staat in het net gesloten regeerakkoord een verbod op wilde circusdieren. Circusartiesten zijn hardwerkende mensen die de beesten goed verzorgen en hun brood moeten kunnen verdienen.''

Zondagsrust

Met betrekking tot evenementen op zondag merkten de coalitiepartijen CDA, PvdA en SGP-ChristenUnie op dat de huidige werkwijze moet worden voortgezet om geen vergunning te verlenen aan activiteiten die na 13.00 uur plaatsvinden en daarmee buiten de Zondagwet vallen. ,,De andere helft van de bevolking (die niet gelovig is, red.) wil misschien wel iets doen op zondag. De huidige Zondagwet is voor ons voldoende'', zei Visser-Schlieker. Van Rekom gaf aan dat zondagse evenementen gewoon moeten kunnen als niemand daar last van heeft. Echter, de meerderheid beslist.

advertentie
advertentie