Controlepiet werkt volledig volgens het boekje

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

Sinterklaas neemt het zekere voor het onzekere

MADRID/SLIEDRECHT - Het is weer tijd voor Sinterklaas en zijn Pieten om met de stoomboot te vertrekken naar Sliedrecht. De laatste jaren was er altijd wel wat, waardoor er van alles misging tijdens de reis, bij de aankomst en zelfs tijdens de Sinterklaasshows in het Griendencollege. In al zijn wijsheid heeft Sinterklaas daarom besloten het heel anders aan te pakken. De meest plichtgetrouwe Piet is aangesteld als Controlepiet. Dus wat kan er nu nog misgaan?

Door Olé los Teeffelores

Sinterklaas is een verstandige en wijze oude man. Hij weet uit ervaring dat, als hij te veel overlaat aan zijn Zwarte Pieten, er van alles mis kan gaan. Al in september, toen het niet alleen in Spanje maar ook in Nederland nog heerlijk weer was, dacht hij er rustig over na in zijn comfortabele stoel in zijn prachtige kasteel in Madrid. Sinterklaas mag dan heel erg oud zijn, zijn geheugen laat hem nog niet in de steek.

Hij dacht er hardop over na: ,,Eens even kijken, wat hebben we de afgelopen jaren allemaal hebben meegemaakt. Onvindbare pepernoten,verkeerd ingepakte cadeaus, aangebrande speculaaspoppen en een stoomboot die steeds afsloeg. Ja, toen was er weer een Piet verliefd en die heeft de andere Pieten aangestoken. Dat was wat! Of die keer dat boeven het hadden gemunt op mijn gouden staf, het scheelde niet veel of ik was hem voor altijd kwijt.'' En dat is nog niet alles. ,,Een jaar erna had de Boekenpiet wel het boek meegenomen, maar was alle verlanglijstjes kwijtgeraakt. En of het nog niet erg genoeg is, was het volgende jaar tijdens de tocht naar Nederland mijn mooie gouden ring spoorloos verdwenen. Vorig jaar kregen we een geheimzinnige schatkist mee die we pas in Nederland open mochten maken. Door het slechte weer sloeg die kist ook nog eens overboord. Dit jaar gaan we er nu echt eens voor zorgen dat we dat soort dingen niet meer mee hoeven te maken.''

Sinterklaas denkt nog eens goed na. Wie van zijn Pieten is nu de meest nauwkeurige Piet? Hij krijgt een idee en nodigt Hoofdpiet in zijn werkkamer uit om het aan hem voor te leggen. Hoofdpiet hoeft er geen moment over na te denken. ,,Ik heb precies de juiste Piet voor u; de Controlepiet!'' De Controlepiet?'', vraagt Sinterklaas verbaasd. ,,Ja, de Controlepiet. Hij werkt volledig volgens het Zwarte Pieten Werkboek. Hij houdt alles in de gaten en doet alles precies volgens de regels. Enne, u weet Sinterklaas, daar zijn wij andere Pieten niet altijd even goed in.'' Tja, dat weet Sinterklaas maar al te goed. ,,Geweldig idee, Hoofdpiet, laat van nu af aan Controlepiet alles controleren, dan kan er dit jaar niets misgaan.''

We hebben het al gezegd, met het geheugen van Sinterklaas is niets mis. Zo herinnert hij zich dat Kelly en Corine hem dit jaar alweer voor de vijfde keer verwelkomen in Sliedrecht. Ze maken er telkens weer een groot feest van voor de kinderen, dus verdienen zij een extra cadeau. Afijn, op de dag van vertrek neemt Sinterklaas, voor de zekerheid, alles nog eens door. De mijter is er, de staf, de ring, de cadeautjes, de pepernoten, de speculaaspoppen, de cadeautjes voor de kinderen en het extra cadeau voor Kelly en Corine. Voor het eerst vaart Sinterklaas zorgeloos de haven uit in Spanje. Het is heerlijk weer, dus hij geniet nog even van de heerlijke Spaanse zon op het dek. ,,Waarom ben ik nooit eerder op het idee gekomen van een Controlepiet?, vraagt Sinterklaas zich af. En er is nog iets. Het lijkt wel of de boot dit jaar een stuk lichter is. De boot ligt hoger op het water en vaart een stuk sneller dan alle jaren hiervoor. ,,Dat komt natuurlijk ook door die Controlepiet, hij heeft gezorgd dat er geen overbodig gewicht op de boot aanwezig is'', constateert Sinterklaas tevreden. ,,Had ik jaren eerder al moeten doen, zo'n Controlepiet'', constateert Sinterklaas tevreden. Door het deinen van de golven valt hij langzaam maar zeker in een tevreden slaap. Dit is de eerste keer dat Sinterklaas zich geen zorgen maakt, maar wij doen dat eigenlijk wel. Want hoe komt het dat die boot zo licht is? Als de Pieten nu allemaal heel erg afgevallen waren, zou het logisch zijn, maar aan hun buiken te zien is dat niet het geval. Waar kan het dan aan liggen? Weet je wat? We maken ons net als Sinterklaas geen zorgen en gaan gewoon met z'n allen naar de intocht om 9.30 uur op de kade bij de Sliedrechtse haven!

advertentie
advertentie