Expositie over genealogie in Sliedrechts Museum

11 november 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Genealogische Vereniging De Stamboom exposeert van 17 november tot en met 12 januari in het Sliedrechts Museum. Het onderwerp is “Genealogie als hobby en wetenschap”.

Genealogie is een wetenschap die zich bezighoudt met de oorsprong, opvolging en verwantschap van de menselijke geslachten. Het beoefenen van genealogie is niet van deze eeuw, ook in het Oude en het Nieuwe Testament treffen wordt al genealogie aangetroffen. Bij het onderzoek naar de afstamming kan men zich beperken tot het naspeuren van de afstammelingen alléén uit de mannelijke leden van het geslacht of naar alle nakomelingen, dus ook de vrouwen. Het resultaat van een genealogisch onderzoek kan neergelegd worden in tabellen (geslachtstafels of registers) en stambomen. Er is geen mens bekend die een stamboom heeft tot Adam. Meestal is de eerst bekende voorvader een persoon uit de 15e eeuw. Sommige adellijke geslachten gaan iets verder. Bronnenmateriaal zijn doop, trouw en begraafregisters, kerkelijke lidmaatboeken, stedelijke poorterboeken, belastingkohieren, et cetera. Ook opschriften op zerken geven veel informatie. Sinds 1800 zijn de akten van de burgerlijke stand en de gegevens uit de bevolkingsregisters beschikbaar. In het huidige computertijdperk is veel informatie digitaal beschikbaar.

De belangstelling voor genealogie neemt nog steeds toe. Velen zijn nieuwsgierig naar een mogelijk adellijk voorgeslacht. Ook verhalen over ophangingen doen het goed aan de borreltafel. Het onderzoek kan ook verrassingen geven. Soms blijkt een collega of vriend opeens familie te zijn.

Bij het onderzoek naar de voorvaderen kan De Stamboom helpen bij onderzoek, transcriberen van bronnen, publiceren van gegevens, enzovoort. Door middel van deze tentoonstelling in het Sliedrechts Museum wil de vereniging laten zien waar gegevens te vinden zijn, hoe deze verwerkt moeten worden en hoe een stamboom aangekleed kan worden met leuke en interessante gegevens en foto's.

advertentie
advertentie