Cablean onthult eerste 'verdiengevel'

12 november 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / DORDRECHT - Het Sliedrechtse bedrijf Cablean van Peter van Dommele heeft donderdag de eerste gevel geopend die energie kan opwekken, lucht kan zuiveren of gewoon reclame maakt. Dit gebeurt door panelen, ontwikkeld door Cablean, die 24 uur per dag kunnen draaien. Het eerste meerzijdige roterende paneel van 110 vierkante meter is bevestigd op de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht.

De driedimensionale gevel werkt met verschillende panelen die al naar gelang de behoefte en het weer kunnen roteren. Als de zon schijnt komen er zonnepanelen tevoorschijn. Regent het, dan draait het paneel dat water afvangt naar voren. Dit regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de toiletten. Dit paneel is sowieso multifunctioneel door een waterdoorlatend doek met reclameteksten. Er zijn panelen die stikstofoxiden zuiveren, fijnstof filteren, onder andere met sedumplantjes of bevochtigd kunstgras. Witte elementen op de panelen kaatsen zonlicht terug en verminderen de hittestress in het pand. En van al deze applicaties kunnen er meerdere tegelijk in werking worden gezet.

De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht heeft de primeur van dit baanbrekende systeem. Binnenkort worden nog meer stadions, bedrijfspanden en infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland van deze panelen voorzien. Het eerstvolgende project van Van Dommele is de Amsterdam ArenA. Ook overheden hebben interesse getoond. ,,Voor onze zakenpartners is het natuurlijk interessant op deze manier te kunnen verdienen met duurzaamheid", aldus Van Dommele, die grootste plannen heeft. ,,Al die vierkante meters bebouwd oppervlak - ruim 2,5 miljard m2 in Nederland - kunnen we op deze manier rendabel maken."

De investering is in stedelijk gebied na vijf jaar terugverdiend. Het Cablean-systeem kan geplaatst worden op het dak, tegen hekwerken of op geluidsschermen langs snelwegen.

Van Dommele, voorzitter van voetbalvereniging Sliedrecht, maakt ook grote stappen met zijn vergelijkbare plannen voor voetbalvelden. ,,Na een voetbalwedstrijd klappen de panelen om en heb je bijna een hectare zonnepanelen.'' Woensdag 15 november presenteert hij dit systeem op de Nationale Voetbalvakbeurs in de Evenementenhal in Gorinchem. V.v. Sliedrecht hoopt halverwege 2013 al zo'n draaibaar voetbalveld te kunnen onthullen.

advertentie
advertentie