Column Leon Boer: 'Sinterklaas'

13 november 2012 om 00:00 Nieuws

Het is zo ver! Sinterklaas is weer bijna in het land en daarmee is de leukste tijd van het jaar aangebroken. Waar vrijwel alle feestdagen zijn verpest door de commercie is Sinterklaas nog redelijk puur. Natuurlijk liggen tegenwoordig de kruidnootjes al na de zomervakantie in de winkel en is er meer snoep en troep te koop dan ooit....maar dan nog. Van de meeste feestdagen weten we vaak niet eens meer wat de oorsprong is. Pasen gaat over eieren en chocolade paashazen en Kerst over dure cadeaus en heel veel eten. Bij ons geen cadeautjes met Kerst. De enige juiste feestdag om kinderen en mensen waar je om geeft een cadeautje te geven is Sinterklaas. Bij ons in de familie is het een traditie die al generaties lang meegaat. De spanning voor de kinderen opvoeren, in aanloop op pakjesavond een schoen zetten, gedichtjes schrijven, surprises fröbelen, ga zo maar door. Surprises zijn geweldig! Vaak nog leuker dan het cadeautje zelf. Waar sommige mensen ware kunstwerken creëren, kom ik niet verder dan een goedbedoelde creatie, waar een bordje bij moet met een tekst om uit te leggen wat het voorstelt.

In Sliedrecht is de aankomst van de Sint altijd goed geregeld. Voor kinderen een ware beleving. Komende zaterdag is het zo ver. Voor het eerst ga ik met mijn dochter naar de haven om luidkeels zingend de Sint te verwelkomen. Ik kijk er echt naar uit. Ik weet nog uit mijn eigen jeugd hoe spannend het was daar bij die haven. Helemaal uit Spanje kwam hij, in mijn beleving speciaal voor mij, naar Sliedrecht. De pieten vond ik prachtig. Dat was nog in de tijd dat niemand nadacht of een zwarte piet wel politiek correct was. Die pieten deelde pepernoten en snoep uit dat vies en oudbakken was. Snoep dat zuur stonk naar de jutte zak waar het uitkwam. Het was het lekkerste snoep dat je ooit geproefd had! In een optocht ging de goedheiligman dan door Sliedrecht. Natuurlijk eerst hartelijk verwelkomd door de burgemeester. Later op de dag was er dan nog een bijeenkomst in de Bonkelaar. Man wat was dat spannend allemaal!

Ik hoop de Sinterklaas gedachte op u over te brengen door mijn enthousiasme over dit geweldige feest! Kom met uw kinderen naar de haven en geef uw kinderen een onvergetelijke herinnering mee aan het Sliedrechtse Sinterklaasfeest. Verwen ze een beetje en koop uw cadeautjes nu eens niet online, maar bij winkels uit de regio! Laat kinderen een keertje snoepen van al het lekkers dat speciaal voor dit feest te koop is. Als u nog een cadeautje zoekt... koop voor uw kind een boek waarin het kerstverhaal wordt uitgelegd. Misschien bespaart het u met Kerst wel een paar onnodig dure cadeaus! Ping... het belletje van de oven. We zijn kruidnootjes aan het bakken om vast in de stemming te komen. Oeps! Iets te lang in de oven... helemaal zwart! "Geeft niets hoor pappa....zwarte piet is ook verbrand!" Ik moet nog even wat dingen met haar doornemen voor zaterdag. Dat dan weer wel!

advertentie
advertentie