Historische atlas van de Biesbosch

17 november 2012 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - In Dordrecht wordt vrijdag 30 november de Historische Atlas van de Biesbosch gepresenteerd. Het boek vertelt in 78 kaarten de geschiedenis van de Biesbosch, of beter gezegd, het gebied dat vóór 1421 de Groote Waard vormde. Het boek begint met een reconstructiekaart van het landschap zoals dat er uitzag voordat de Sint-Elisabethvloed toesloeg en eindigt met een toekomstbeeld van hoe de Biesbosch eruit zal zien als in 2015 het grootse werk aan de Noordwaard is afgerond. Het eerste exemplaar wordt vrijdag uitgereikt aan Jan Franssen, commissaris van de koningin van Zuid-Holland.

Zes eeuwen Biesbosch in 78 kaarten. De oudste kaarten stammen uit de zestiende eeuw, de jongste kaart laat een licht schijnen op de nabije toekomst. Voor het eerst zijn alle belangrijke kaarten over de Biesbosch uit verschillende archieven bijeengebracht voor dit monumentale boek én voor de website die speciaal voor deze 'atlas' in het leven is geroepen.

Enkele kaarten die gebruikt zijn voor het boek zijn zo fragiel dat ze normaal gesproken niet te raadplegen zijn. Maar voor deze uitgave zijn ze uit de depots gehaald en gefotografeerd. Alle kaarten gaan vergezeld van een uitgebreide toelichting. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld dat de koning van Pruisen land bezat in de Biesbosch, dat Johan en Cornelis de Witt er een eendenkooi hadden en hoe de loop van de middeleeuwse Maas ook nu nog in het landschap terug te vinden is. Ook valt terug te zien waar de Bijenhemel, Snap in de Kast, Allemanshil en de Dooijemanswaard liggen, hoe redoutes de oprukkende Spaanse legers moesten tegenhouden, waarom Breda een vaarweg naar het Noorden wilde en nog veel meer.

Het boek is een aanrader voor iedereen die oude kaarten verzamelt. De schrijver van het boek, Wim van Wijk, is geboren en getogen in de Biesbosch en wist de mooiste kaarten bijeen te zoeken voor dit beeldende verhaal van de Biesbosch.

Boekspecificaties: ISBN 9789040007644, € 29,95, 208 pagina's. Info: www.wbooks.com.

advertentie
advertentie