Amnestygroep Sliedrecht voert actie voor gewetensgevangenen

21 november 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op maandag 10 december bestaat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 64 jaar. Om stil te staan bij deze 'Dag van de Menserechten' voert de Amnestygroep Sliedrecht op vrijdag 9 december vanaf 14.00 uur in de bibliotheek een actie voor de vrijlating van Ales Bialiatski (Wit-Rusland) en Nasrin Sotoudeh (Iran). Bezoekers van de bibliotheek kunnen een petitie tekenen voor de vrijlating van beide gewetensgevangenen. Ook de Sliedrechtse restaurants Bellevue, de Brijhapper, de Dijk en Partycentrum de Lockhorst doen mee aan de 10-decemberactie. Op 8 en 9 december dineren de klanten van deze restaurants bij kaarslicht van Amnesty en kunnen ze in het restaurant een kaart voor de gevangenen ondertekenen.

Amnesty International zet zich in voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gewetensgevangenen over de hele wereld. Op 10 december zetten tientallen Amnesty groepen in Nederland zich in voor de vrijlating van twee van deze gevangenen, Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh.

Nasrin Sotoudeh is een Iraanse advocaat. Ze verdedigt mensen die het niet eens zijn met de regering. En ze verdedigt minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen. Nu zit ze in de gevangenis wegens 'propaganda tegen de staat' en 'samenzwering tegen de nationale veiligheid'. De werkelijke reden is haar vreedzame werk voor de mensenrechten.

Ales Bialiatski is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Wit-Rusland. Wie in Wit-Rusland opkomt voor vrijheid wordt vaak bedreigd, mishandeld of gevangengezet. De autoriteiten trokken in 2003 Viasna's registratie in. Viasna mocht daardoor geen bankrekening openen. En dus opende ze er een in Polen en in Litouwen. De Wit-Russische autoriteiten beweerden - ten onrechte - dat het geld Bialiatski toebehoorde. Dat leidde ertoe dat hij werd opgepakt. Na een oneerlijk proces kreeg hij vierenhalf jaar wegens 'belastingontduiking'.

Ook thuisblijvers kunnen deelnemen aan de actie via www.amnesty.nl. Hier zijn verschillende mogelijkheden te vinden om steun te betuigen aan Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh.

advertentie
advertentie