Calvijnsschool debatteert in Eerste kamer

24 november 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / DEN HAAG - Groep 8 van de Joh. Calvijnschool uit Sliedrecht heeft vrijdag mogen debatteren in de Eerste Kamer in De Haag. De klas was, samen met OBS Lyts Luchtenveldskoalle uit Joure en Basisschool de Sleye uit Heel, tot finalist uitgeroepen van de landelijke debatwedstrijd van de Derde Kamer. Een initiatief van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Het finale-debat vond plaats onder leiding van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf.

Alle zeventig scholieren van de drie scholen werden ingedeeld in drie groepen, fracties, die met elkaar gingen debatteren over drie stellingen: "Om gehoorbeschadiging te voorkomen moet iedereen onder de 18 jaar verplicht oordopjes dragen bij feestjes en naar de disco", "Kinderen hoeven geen sociale media-les op school te krijgen, want ze weten zelf heus wel wat de gevaren zijn." en "Supermarkten mogen geen acties gericht op kinderen meer organiseren."

De scholieren werden in het debat ondersteund door de Eerste Kamerleden Mariëtte Frijters-Klijnen (PVV) en Nanneke Quik-Schuijt (SP) en de Tweede Kamerleden Bas van 't Wout (VVD), Ockje Tellegen (VVD) en Steven van Weyenberg (D66).

Na het debat kreeg iedereen pannenkoeken en werd een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer en de Ridderzaal.

Het debatspel Derde Kamer is in z'n geheel op video vastgelegd en te zien op www.youtube.com/watch?v=DAkL8Prfhyg.nl. Een uitgebreid verslag is te lezen op www.eerstekamer.nl en meer foto's staan op www.calvijnschoolsliedrecht.nl

De Derde Kamer is een interactief lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Het motto is: debatteer zelf en leer hoe de parlementaire democratie werkt. Het lesprogramma bestaat uit een leskoffer met al het benodigde materiaal voor een debatspel in de klas en een ondersteunende website www.derdekamer.nl. Dit jaar zijn ruim 7500 lespakketten door basisscholen aangevraagd. De drie finalisten zijn op basis van originaliteit van hun stelling en argumentatie gekozen uit de vele inzendingen van basisscholen.

advertentie
advertentie