Alcoholpreventieproject gaat nog drie jaar door

26 november 2012 om 00:00 Nieuws

'Het gaat iets beter, maar we zijn er nog lang niet'

REGIO - Het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! gaat minimaal nog door tot en met 2015. Dit hebben de gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid op 22 november besloten. Het in 2009 gestarte project blijft zich ook de komende drie jaar voornamelijk richten op alcoholpreventie. Wel wordt op voorlichtingsgebied het thema uitgebreid naar roken en drugs.

Dirk van der Borg - burgemeester van Graafstroom en bestuurlijk verantwoordelijk voor Verzuip jij je Toekomst?!- reageert verheugd op het besluit van de gemeenten: ,,Ervoor zorgen dat jongeren minder gaan drinken is een kwestie van lange adem. Het is fijn dat de gemeenten dit ook beseffen. Want hoewel uit onze evaluatie blijkt dat het iets beter gaat ten opzichte van ons startjaar 2009, zijn we er natuurlijk nog lang niet. Jongeren in deze regio beginnen gelukkig steeds later met het drinken van alcohol, maar zijn nog altijd te jong. En hoewel het aantal comazuipers in deze regio langzaam afneemt, zijn het er nog steeds te veel''.

Ook de komende jaren blijven beleid, handhaving en bewustwording de drie pijlers van het project. Van der Borg geeft aan dat van deze aanpak op termijn resultaat mag worden verwacht. ,,In de eerste vier jaar hebben we op alle drie de pijlers veel gedaan om het overmatig drankgebruik bij de jeugd terug te dringen. Zo hebben we bijvoorbeeld meer dan duizend barvrijwilligers getraind in het verantwoord schenken van alcohol, is er één regionaal horecastappenplan ontwikkeld en introduceerden we het alcoholvrije keurmerk voor middelbare scholen. Tevens is richting ouders - de belangrijkste doelgroep van ons project - veel gebeurd. Inmiddels zijn steeds meer ouders in deze regio zich bewust van hun belangrijke rol bij het tegengaan van alcoholgebruik bij hun kinderen. De komende jaren gaan we ons nog sterker richten op het geven van handige tips om hen daarbij te helpen. Dat doen we met kroegentochten voor ouders, voorlichtingen op school en bij sportverenigingen, ons oudercomité en nieuwe creatieve acties.''

Nieuw is dat bij acties - waar mogelijk - ook voorlichting wordt gegeven over andere genotmiddelen dan alcohol. ,,De problemen met alcohol zijn het grootst en dus ook het meest in het oog springend. In deze regio heeft echter ook één op de twaalf jongeren wel eens cannabis gebruikt. Dan is het goed om te laten zien dat ook aan die middelen risico's kleven.''

Nu het nieuwe kabinet de leeftijdsgrens heeft verhoogd naar 18 jaar communiceert 'Verzuip jij je Toekomst?!' daarom vanaf 2013 de norm 'geen alcohol onder de 18 jaar'. Van der Borg: ,,Een logische en goede stap van het kabinet. Wij hebben de afgelopen jaren niet voor niets - samen met andere regionale alcoholpreventieprojecten en organisaties als het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap - gelobbyd om de landelijke politiek te overtuigen van een verhoging van de leeftijdsgrens. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een verband is tussen de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop en de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken. Simpelweg geldt: hoe hoger de leeftijdsgrens, hoe hoger de startleeftijd. Ieder jaar dat jongeren later beginnen met drinken is gezondheidswinst: het leidt tot minder agressie en (verkeers-) ongevallen tijdens het uitgaan, het vermindert de kans om op latere leeftijd verslaafd te raken aan alcohol en de hersenen kunnen zich beter uitrijpen."

Meer info: www.verzuipjijjetoekomstzhz.nl.

advertentie
advertentie