Column Zorgbelang: 'Vragen en klachten over de gezondheidszorg'

30 november 2012 om 00:00 Nieuws

Zorgbelang Zuid-Holland is een organisatie die zich inzet voor de belangen van mensen die gebruik maken van de zorg. Met vragen over de zorg kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang. Hieronder volgt een voorbeeld.

Geen recht op huishoudelijke hulp?

Mevrouw Spaans heeft reuma en kan veel huishoudelijk werk niet zelf doen. Ze heeft daarom bij de gemeente een aanvraag gedaan voor huishoudelijke hulp. Haar verzoek is afgewezen. Reden is dat ze een thuiswonende dochter heeft, die haar kan helpen. Mevrouw is het hier niet mee eens. Haar dochter lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom en die moet je niet belasten met huishoudelijke taken. Dit heeft ze ook gezegd tegen de indicatieadviseur. Deze wilde medische gegevens hebben, waaruit blijkt dat haar dochter ziek is. Haar dochter weigert echter zich te laten onderzoeken door een medisch adviseur en geeft ook geen toestemming om informatie bij haar huisarts in te winnen. Mevrouw wil weten of het terecht is dat haar verzoek om hulp is afgewezen.

Zorgbelang antwoordt:

Een aanvraag voor huishoudelijke hulp doe je bij het Wmo-loket van je gemeente. Een indicatieadviseur beoordeelt de aanvraag. Er wordt niet alleen gekeken naar de aandoeningen of beperkingen die je zelf hebt. Ook wordt gekeken of er huisgenoten zijn die taken op zich kunnen nemen. Is er een gezonde huisgenoot, dan kom je niet in aanmerking voor extra hulp. Mevrouw Spaans heeft een thuiswonende dochter. Ze geeft aan dat haar dochter niet in staat is tot huishoudelijk werk. Haar dochter zal dit dan moeten aantonen. Als ze hieraan niet meewerkt, staat de gemeente in haar recht dat ze de aanvraag afwijst. Tegen elke beslissing van de gemeente kan bezwaar worden gemaakt. Het heeft echter geen zin om bezwaar te maken, als je weigert informatie te verstrekken of mee te werken aan een onderzoek om de situatie goed te kunnen beoordelen. Willen moeder en dochter aanspraak maken op huishoudelijke hulp, dan zal de dochter alsnog moeten meewerken aan een nader onderzoek.

Ook een vraag of klacht over de zorg? Bel dan naar (0900) 243 70 70 of mail naar ik@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

advertentie
advertentie