Workshop glasfusen in bibliotheek

30 november 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse Yolanda van den Herik presenteert op woensdag 2 januari haar boek Glasfusen in de bibliotheek. Zij zal daar een uitleg en demonstratie geven van het glasfusen met de HotPot.

In dit boek, dat is verschenen bij Forte Uitgevers, laat Yolanda zien dat met het aanleren van een aantal basishandelingen de mogelijkheden van het werken met glas binnen het bereik van iedereen komen. Er zijn geen grote ovens of dure branders voor nodig. Na een beknopte introductie wordt stap-voor-stap uitgelegd en voorgedaan hoe je met de HotPot glas kunt fusen. De voorbeelden zijn soms eenvoudig maar ook de moeilijkere vaardigheden komen in dit boek aan bod. De lezer wordt geprikkeld tot het uitwerken van eigen ideeën en krijgt voorbeelden aangereikt om van gefusede glasobjecten sieraden te maken. ,,Creëer, varieer en experimenteer", aldus Yolanda. ,,Glas is tijdloos en op eindeloos veel manieren te gebruiken en te bewerken."

Yolanda van den Herik behaalde na de middelbare school haar diploma voor coupeuse aan de vakopleiding voor mode en kleding. ,,Al in mijn kinderjaren maakte ik zelf sieraden. Na gewerkt te hebben als schoenenverkoopster, coupeuse, verkoopster en adviseuse in een interieurspeciaalzaak heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt." In het achterhuis van het pand aan de Kerkbuurt 203 (waar vroeger de Doe-het-zelf-winkel van Loeve/De Huisvlijt zat, tegenover Art en Flowers) heeft Yolanda haar eigen atelier Yanda met kralen, sieraden, glas, zilver en viltwol. ,,Hier geef ik workshops in het maken van sieraden, branden van glaskralen, werken met zilver (en ArtClay Silver), de HotPot en vilten. Ik maak vaak sieraden in opdracht en ik verzorg kinderfeestjes en vriendinnenparty's. Ik ben een echte duizendpoot."

Yolanda specialiseerde zich in het glasfusen met een HotPot. ,,De HotPot is een soort oventje dat aan de binnenzijde is bekleed met een zwartgrijze grafietcoating. In de HotPot worden stukjes glas gelegd en wordt in een huis-tuin-en-keuken-magnetron verhit tot zo'n 800 á 900 graden Celcius, waardoor het glas versmelt. De stukjes glas die je maakt zijn samengesteld uit verschillende vormen en kleuren. Je kunt ze gebruiken als basis voor gemakkelijk draagbare sieraden. Je kunt ze verwerken in kettingen, als hanger, als oorbellen, ringtop of gebruiken voor iedere toepassing die je zelf bedenkt."

Over deze werkwijze heeft de Sliedrechtse een boek geschreven. ,,De kunst van het fusen met glas heb ik mezelf aangeleerd, met vallen en opstaan. Ik miste daarbij een goede handleiding; ik ontdekte dat er hierover geen boek bestond", vertelt Yolanda. ,,Doordat ik al jaren les geef weet ik goed welke vragen er leven bij cursisten. Vanuit die achtergrond heb ik een handboek geschreven dat aan de hand van stap-voor-stap-beschrijvingen een leidraad is voor zowel beginnende als ervaren hobbyisten. Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen en mensen te inspireren."

Aan de hand van voorbeelden uit dit boek laat Yolanda op woensdag 2 januari live zien wat glasfusen in de magnetron is. ,,Tijdens de demonstratie laat ik zien dat het glasfusen voor iedereen bereikbaar is. Ik zal doorlopend uitleg geven en meerdere glasobjecten, ter plaatse, snijden, samenstellen en fusen."

De demonstratie is gratis toegankelijk en wordt gegeven van 14.00 tot 17:00 uur.

advertentie
advertentie