Gastcolumn: 'Kerstfeest is luxe voor iedereen'

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

Deze weken worstel ik me moeizaam door het foldergeweld van de supermarkten heen. De ene folder is nog schreeuweriger dan de ander. En dit jaar ligt de nadruk op een blingbling kerst. Kook je de recepten van Ramon Beuk of Jamie Oliver thuis? Of warm je ze op? Want dat laatste kan ook natuurlijk. Vers en speciaal voor jou door de masterchef zelf bereid. En als ik de reclame van één supermarkt mag geloven, betekent Kerst luxe voor iedereen. Oftewel: weelde en overdaad voor iedereen beschikbaar, al is het maar voor die twee kerstdagen. Kerst is geworden tot een sterrenfeest, aangevuld met een flink portie gezelligheid, familie, pakjes onder de boom, all you need is love, uitslapen, brunchen en kerstboodschap van Koningin Beatrix. Dat zijn basis ingrediënten van ons kerstfeest anno 2012.

Omdat dit de column van een dominee is, verwacht u wellicht nu het opgeheven vingertje… met de waarschuwing: Waar zijn in dit rijtje kerk en kerstverhaal gebleven? Nee, die reclame wil ik hier niet zomaar gaan maken. Trouwens, ik geloof weinig in die reclamefolders die ik krijg. Alleen bij een goede aanbieding verander ik van gedachten, maar ik ga vooral naar die winkels waar ik het hele jaar al kom, flitsende folder of niet. En dus zie ik dit stukje ook niet meteen als een reclamefolder voor de kerk. We moeten als kerk niet 'eenmalig' met kerst onze deuren openstellen.

In het kerstverhaal zien de herders in het veld de deuren wel eenmalig opengaan. Dat is het nieuws van kerst. Er ontstaat een breuk in de scheiding tussen hemel en aarde, en de hemeldeuren gaan open. Boodschappers, de engelen, van God dalen naar de aarde af, als lichtende sterren aan de nachtelijke lucht. Zij hebben een boodschap van luxe, van weelde, die langer blijft hangen dan twee dagen kerst rond de dinertafel: Vrede op aarde en voor de mensen een welbehagen! Die boodschap van luxe begint niet bij sterren of BN-ers, maar bij de eenvoudige herders van Bethlehem. Zij zijn nieuwsgierig gemaakt door het verlangen naar die weelde en de hemelse blingbling van de engelen. Een ster wijst hen de weg. In een eenvoudige voederbak zien ze de boodschap van luxe. Daar ligt Gods kado aan mensen: Jezus, kind van God en van mensen. Luxe voor iedereen. Teken van verbondenheid met de mensheid: hemel en aarde zijn blijvend verbonden.

De luxe ligt voor het oprapen. Daar verwonder ik me elk jaar nog over. Dat maakt het voor mij tot een luxe verhaal. Dit sterrenfeest verkoopt zich al 2000 jaar prima zonder pakkende folder of aanbieding. Want het kindje Jezus zelf is de aanbieding en folder van God. In de kerk geloven we zo in een blijvende verbondenheid tussen God en mens, tussen hemel en aarde. Dat is geen snelle omzet, maar een terugkerend gegeven. Kom daarom gerust eens gluren en kijken. Er is gelegenheid genoeg. Het Kompas staat deze week vol met mooie initiatieven van kerken en groepen om dit feest mee te beleven. Want deze luxe is voor iedereen beschikbaar én ook nog betaalbaar! Stralende en gezegende kerstdagen!

Joost Schelling

predikant van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht, Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat

advertentie
advertentie