Afbeelding

Veel moeite met mobiel banditisme

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

Criminaliteitsbeeld

was afgelopen jaar

'redelijk positief'

REGIO - ,,Ik ben van mening dat Nederland de afgelopen jaren veiliger is geworden." Dat zei korpschef Frank Paauw vrijdagmorgen tijdens een eindejaarsbijeenkomst van de politie in Dordrecht. In elk geval cijfermatig klopt het wat hij zegt. In de regio Zuid-Holland Zuid is nog altijd sprake van een daling in het aantal misdrijven. Ook in 2012 heeft die neerwaartse lijn zich licht doorgezet. Paauw spreekt van een redelijk positief beeld. Het stijgend aantal woninginbraken baart hem echter wel zorgen. De politie heeft veel moeite om het zogeheten mobiel banditisme aan banden te leggen.

Door Erik de Bruin

Normaal gesproken worden pas aan het begin van het nieuwe jaar de cijfers van het voorbije jaar getoond. Omdat met ingang van 1 januari de Nationale Politie van start gaat en daarmee de 26 verschillende korpsen die er nu nog zijn samen zijn gevoegd, besloten Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid de jaarlijkse bijeenkomst iets naar voren te schuiven. Met als bijkomend voordeel dat de korpschef ook kon uitweiden over de paraatheid van de politie tijdens de jaarwisseling. In de nacht van Oud & Nieuw zijn, vergelijkbaar met vorige jaren, over beide korpsen 1200 agenten in touw om de orde te bewaken. ,,Het is de grootste regeling van het jaar. Tien procent van de meldingen over een heel jaar wordt gedaan tijdens de jaarwisseling", aldus Paauw, die opmerkte dat brave huisvaders soms helemaal los gaan met vuurwerk. ,,Wat een nationaal feest zou moeten zijn ontaardt nog wel eens in een nacht van nationale gekte. Ik kijk daar altijd met verbazing naar, maar je hebt er wel rekening mee te houden. Je moet geprepareerd zijn. Zeker omdat het illegale vuurwerk dat in omloop is zwaarder is geworden." Speciale vuurwerkteams zijn de afgelopen weken aan de slag gegaan om dit uit de markt te halen. Onder Rotterdamse regie is over heel Nederland 3500 kilo in beslag genomen. ,,Een fractie minder dan in 2011, maar wel aanzienlijk zwaarder vuurwerk."

Zware straffen

De korpschef maakte van de gelegenheid gebruik een waarschuwing uit te delen. ,,Wie zwaar vuurwerk naar dienders of hulpverleners gooit, is de klos. We zetten alles op alles zulke raddraaiers de hoogst mogelijke straf te laten krijgen. Neem de voetbalwedstrijd Feyenoord - RKC van twee weken geleden. We hebben toen een gestoorde (een ander woord heb ik er niet voor) opgepakt die zwaar vuurwerk op het dak van een ME-busje had gegooid. Tegen die persoon is poging doodslag ten laste gelegd. Bij zulke incidenten praat je niet meer over vernielingen en al helemaal niet over baldadigheid. Dat hij nog steeds in bewaring zit is hoopgevend."

Niet opzienbarend

Tijdens het laatste deel van de bijeenkomst werd het criminaliteitsbeeld weergegeven van 2012. Ten opzichte van 2011 zijn de cijfers niet opzienbarend. Het totaal aantal misdrijven is in deze regio gedaald van 26.135 naar 25.208. Met name het aantal vernielingen, auto-inbraken en vermogensdelicten is afgenomen. Op het gebied van woninginbraken is wel een stijgende lijn zichtbaar. Van 1.581 naar 1.691 oftewel een toename van zeven procent. Het aantal verdachten dat is aangehouden bedraagt slechts 134. Zuid-Holland Zuid, dat is bezaaid met snelwegen, kampt volgens Paauw met mobiel banditisme. Inbrekers die tot dit genre behoren slaan op een willekeurige plek de snelweg af en slaan toe in de eerste de beste woonwijk om vervolgens spoorloos te verdwijnen. ,,We plegen daar forse inzet op", aldus de korpschef, die ook de toegenomen hoeveelheid straatroven (van 80 naar 111) wil terugdringen. De politie weet in elk geval waar ze moet zoeken. Paauw: ,,Straatroof is vooral een jeugddelict geworden. De meeste daders zijn jonger dan 24 jaar. Ze hebben het hoofdzakelijk gemunt op leeftijdsgenoten, die van hun mobiele telefoon worden beroofd. Sinds oktober vlakt het aantal straatroven gelukkig af." Als laatste lichtte hij de overvallen uit. Die zijn afgenomen van 48 in 2011 naar 36 in het afgelopen jaar in de regio Zuid-Holland Zuid.

Over de vorming van een Nationale Politie zei Paauw nog dat burgers aan de buitenkant geen last mogen hebben van de omzettingen die intern worden doorgevoerd. Hij vertrouwt erop dat naast een besparing van 230 miljoen euro de landelijke samensmelting er toe zal leiden dat de politie sneller handelt en efficiënter optreedt. ,,Ik ben van mening dat we Nederland op deze manier nog veiliger kunnen maken."

advertentie
advertentie