Ingezonden: 'Zorgen om asbest Karekietflat'

1 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Dinsdag 20 november 2012 was ik - als belanghebbende - aanwezig bij de derde bewonersbijeenkomst van Tablis, aangaande de Karekietflat. Hierin werd het slooptraject besproken. In de Karekietflat bevindt zich veel asbest en Tablis gaf aan dat het asbest door een gerenommeerd bedrijf zou worden verwijderd. De Karekietflat zou hermetisch worden afgesloten. De luchtdruk in het gebied waarin gewerkt moest worden zou men lager maken dan de buitendruk, hierdoor zouden er geen asbestdeeltjes in de lucht komen. Bij deze uitleg dacht ik dat de ramen en deuren in de Karekietflat gesloten zouden worden en alle openingen gedicht. Daarna zou - naar ik aannam - voor één deuropening een frame met zeildoek en een grote ventilator komen.

Tot mijn verwondering werden enkele dagen na de bijeenkomst de deuren en ramen uit de woningen van de Karekietflat verwijderd en werden er schotten met plastic voor de galerij geplaatst. Is dit wat men bedoelt met hermetisch afsluiten en kan men hierdoor de luchtdruk verlagen? Van zaterdag 22 december op zondag 23 december was een gedeelte van de afsluiting niet meer aanwezig. Hetzelfde gebeurde van dinsdag 25 december op woensdag 26 december (zie foto's).

Op 23 december werden door één persoon van de asbestverwijdering - zonder hulp - de schotten teruggeplaatst. Hierbij had hij/zij het beschermingspak aan. Waarvoor? Dit gebeurde op vijfhoog, alwaar de werkzaamheden vanaf het begin hebben plaatsgevonden.

Voor de jaarwisseling werden de schotten en dergelijke gereinigd. Indien er geen asbestdeeltjes vrijkomen waarom moet er dan gereinigd worden? Hoe lang de wind vrij spel had in de Karekietflat kan ik niet met zekerheid zeggen. Nadat er melding - aan de politie - was gemaakt duurde het nog een uur alvorens er iemand van de asbestverwijdering aanwezig was. Hoeveel asbest is er in die tijd over ons heen gekomen?

Met vriendelijke groet,

D. Maatjes

advertentie
advertentie