'Burgers willen een actieve rol spelen'

31 december 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Sliedrecht staat niet stil.' Dit was één van de laatste zinnen in de toespraak die burgemeester Bram van Hemmen woensdagavond hield tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentekantoor. Hij doelde op de bouwactiviteiten die in 2013 worden ontplooid. Zoals het nieuwe NME-centrum waarvan begin februari de eerste paal in de grond wordt geslagen, maar ook de sloop en bouw van de Karekietflat en (woning)bouwprojecten die worden voortgezet (Het Havenkwartier) en waarmee fysiek wordt gestart (Bonkelaarstaete, Het Plaatje en het Burgemeester Winklerplein). ,,Ondanks de crisis bouwen we verder aan het dorp", luidde de boodschap van Van Hemmen, die er net als zijn voorgangers in de afgelopen twee jaar wel op wees dat het soberder wordt. ,,Door de Rijksbezuinigingen en de overheveling van landelijke taken (gemeenten moeten meer doen met minder geld, red.) zullen we keuzes moeten maken. Meer verantwoordelijkheden worden bij inwoners gelegd."

Door Erik de Bruin

,,De gemeente kan niet alles alleen meer doen", voegde hij daaraan toe. ,,En eerlijk is eerlijk; dat moet de overheid ook helemaal niet willen. Als burgers, ondernemers en overheid partners worden en met elkaar oplossingen verzinnen en ook samen uitvoeren, zijn die oplossingen niet alleen beter, maar ook duurzamer. Partnerschap is een win-win situatie voor iedereen." Van Hemmen roept inwoners op meer verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen: ,,Help of bezoek uw naaste of buur eens wat vaker! Zo helpen we elkaar en worden mensen minder afhankelijk van instellingen."

Social media

De nieuwe burgervader (hij rekende uit exact 35 dagen in dienst te zijn) zei het als zijn missie te zien samen met het college en de gemeenteraad bruggen te slaan naar de samenleving. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen. ,,De afgelopen jaren heeft dit een knauw gekregen. Mijn komst markeert een nieuw tijdperk en sluit het oude af." Het nieuwe tijdperk gaat, zo vertelde hij, gepaard met nieuwe media. ,,Social media zijn erg belangrijk voor een burgemeester. Enerzijds om voeling te houden met wat er speelt in het dorp, maar zeker ook om duidelijk te maken wat een burgemeester allemaal doet. Daar is veel waardering voor hetgeen blijkt uit het aantal nieuwe volgers op Twitter (ruim zeshonderd sinds mijn voordracht) en uit de reacties van die volgers. De introductie van de hashtag #mooisliedrecht heeft flink wat mooie foto's opgeleverd en leerde me ook hoe groots de Sliedrechter op zijn of haar dorp is. Aan dit laatste voorbeeld merk ik tevens hoe burgers een actieve rol willen spelen. Komend jaar wil ik dan ook kijken of we als gemeente social media effectiever kunnen inzetten voor burgerparticipatie en communicatie. Volgens mij is daar nog veel te winnen."

'Alarmbellen'

Terugkomend op de bezuinigingen die de gemeente zal moeten plegen gaf hij aan dat het schrappen van gemeentelijke taken en verdere samenwerking met de regio vanzelfsprekende richtlijnen zijn. ,,Wat en op welke wijze, daarover wordt de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2013 geadviseerd zodat zij de keuzes voor de zomervakantie kan maken." De Derde Merwedehaven - de veelbesproken afvalberging aan de overkant van de rivier - zal de komende periode waarschijnlijk, zo ligt wel voor de hand, ook worden besproken in de gemeenteraad. Van Hemmen zei het begrijpelijk te vinden dat dit onderwerp veel voeten in de aarde heeft gehad in de Sliedrechtse gemeenschap. ,,Asbest doet vaak alarmbellen rinkelen. Dat bewoners zich zorgen maken, is logisch. De voortdurende onduidelijkheid maakt het er niet beter op. Waar nodig zullen we de provincie hierop aanspreken!"

'Bewondering'

Van Hemmen begon zijn toespraak met een terugblik op Oud & Nieuw. ,,Gelukkig is de jaarwisseling goed verlopen. Het was heel rustig. Mensen gedroegen zich normaal alhoewel de sloop van een bushokje een nare smet is. Ik ben Oudejaarsnacht meegereden met de politie en heb het professionele optreden van politie en brandweer met bewondering bekeken. Streng waar nodig en mild waar het kon."

De volledige toespraak is te vinden op de website van de gemeente (zie www.sliedrecht.nl).

advertentie
advertentie