Gemeenteraad worstelt met Derde Merwedehaven

8 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De stort van asbesthoudend afval op de Derde Merwedehaven was dinsdagavond tijdens de eerste raadsvergadering in 2013 hét onderwerp van gesprek. De gemeenteraad klimt net als twee jaar geleden in de pen. De vijf fracties gaan samen met wethouder Ad de Waard, met ondersteuning van het ambtelijk apparaat, een ‘stevige’ brief schrijven aan Gedeputeerde Staten. Als het aan PRO Sliedrecht ligt sporen de andere partijen hun politieke broeders in Provinciale Staten aan om gebruik te maken van het enquêterecht. ,,Dat is het enige politieke middel om nog iets te bereiken wil je op zoek gaan naar degenen die verantwoordelijk zijn en hen verantwoording laten afleggen”, aldus raadslid Timo Pauw.

Door Erik de Bruin

Pauw zei klaar te zijn met de provincie. Hij was lang niet de enige die zulke krachtige bewoordingen gebruikte. Len van Rekom (VVD) opende de anderhalf uur durende klaagzang: ,,De provincie heeft de neiging alleen naar de toekomst te kijken”, drukte hij zijn ongenoegen uit. ,,Letterlijk en figuurlijk zand erover! Dat is wat de provincie voor ogen heeft. Daar kan echter geen sprake van zijn. De verantwoordelijken moeten keihard worden aangepakt. Niemand staat boven de wet!” Vervolgens zongen alle partijen een (kritisch) nootje mee. Te beginnen met Wim Dunsbergen van het CDA. Hij verwees net als Van Rekom (daar was het debat ook voor bedoeld) naar de conclusies van de externe milieudeskundige Johan Vollenbroek, die het TNO-rapport heeft bestudeerd en onder andere aanmerkte dat het landelijk bekende onderzoeksbureau de door de provincie geformuleerde opdracht slechts gedeeltelijk heeft vervuld. Het archief van Delta, de exploitant van de stortplaats, is niet geraadpleegd. Dunsbergen zei dat merkwaardig te vinden: ,,De houding van Delta (die geen inzage wilde verlenen, red.) roept vragen op. Weet het college van de reden en is zij bereid hier actie op te ondernemen?”

,,We hebben geen middelen om actie te ondernemen”, antwoordde Ad de Waard. ,,Het wordt lastig eventueel meer boven water te krijgen dan het Openbaar Ministerie. Volgens Johan Vollenbroek is het verhaal voor de gemeente Sliedrecht gedaan. We kunnen de provincie hooguit nog wijzen op een aantal tekortkomingen.” ,,Hangende het justitiële onderzoek houdt Delta de kaarten tegen de borst”, merkte de wethouder eveneens op. Dit leidde tot de reactie van Van Rekom dat de provincie de handelswijze van het bedrijf kennelijk heeft geaccepteerd. ,,Waarom is zij niet standvastiger geweest? De provincie heeft als toezichthouder recht op deze informatie.” Volgens De Waard heeft TNO zelfstandig onderzoek gedaan en niet tussentijds gemeld dat Delta geen toestemming heeft gegeven om het archief te raadplegen.

,,We wijken geen letter af van het advies van Vollenbroek.” Dit was de reactie van de wethouder op de kritiek van Jos van Gameren (PvdA) dat de brief die B & W naar Gedeputeerde Staten heeft verstuurd te mild is. ,,We onderschrijven zijn conclusies. Vollenbroek schrijft duidelijk dat de provincie in gebreke is gebleven.” ,,Dat móeten we scherper veroordelen”, sprak Van Gameren. ,,We zijn aangeslagen door de bevindingen van Vollenbroek. Het zou erg onbevredigend zijn als we nu naar het plafond kijken en concluderen dat we niets meer kunnen doen.” Toen hij het idee van een ‘stevige’ brief opperde reageerde Leen Huijser van de SGP-ChristenUnie dat het hem niet verkeerd lijkt. ,,Wij worstelen ook met wat we nu zouden moeten doen, maar zetten er zeker geen punt achter.” Huijser laakte het optreden van het provinciebestuur, dat zich er in zijn ogen wel heel gemakkelijk van af maakt door te concluderen dat de uitkomsten van het TNO-feitenonderzoek aanleiding geven naar de toekomst te kijken. ,,Het had GS gesierd als ze het boetekleed hadden aangetrokken. Hoe wil je een betrouwbare overheid uitstralen als je in geen schuldbewuste houding durft aan te nemen!?” Hij gaf ook Delta ervan langs: ,,Dat zij het onderzoek heeft getraineerd is beschamend.”

Timo Pauw (PRO Sliedrecht) probeerde de weifelende fracties zijn gewilde richting op te duwen. ,,Onze partij heeft ruim een jaar geleden samen met de PvdA en de VVD aangifte gedaan. Een politiek middel waar we nu nog gebruik van kunnen maken is het recht van enquête. Niet wat en hoeveel (wat de afgelopen jaren over Sliedrecht heen is gekomen, komen we waarschijnlijk toch nooit te weten), maar waarom? Waarom hebben ambtenaren van de provincie het vertikt om te handhaven? Waarom zitten zij nog op dezelfde post? Waarom zijn er geen asbestmetingen verricht?” Het enquêterecht kan alleen via Provinciale Staten. Donderdag 8 februari wordt over het feitenonderzoek van TNO en de reactie van Gedeputeerde Staten hierop gedebatteerd in het provinciehuis. Wethouder De Waard zal namens de gemeenteraad inspreken. Over twee weken wordt in de gemeenteraad de inhoud van de brief vastgesteld die ook nog naar GS en PS wordt verstuurd.

advertentie
advertentie