Muzikale ontmoeting op orgel

14 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de Grote Kerk vindt vrijdag 8 februari een bijzondere muzikale ontmoeting plaats tussen Arjan Versluis en Martin Zonnenberg. Op het monumentale Naber-orgel spelen zij literatuur, improvisaties, vierhandig en solistisch. Het concert wordt gecompleteerd met een beamer-presentatie. Aanvang 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Het is de derde keer dat Martin en Arjan een gezamenlijk orgelconcert geven. De vorige keren was het een succes, mede door het gebruik van een beamer, zodat de verrichtingen van de organisten in de kerk te zien waren. Dat is nu ook de bedoeling. Bovendien lichten de musici de door hen te spelen werken en improvisaties toe, zodat er een interactie ontstaat met het publiek.

De twee collega-organisten spelen beiden voor de Hervormde Gemeente in Sliedrecht. Ze kennen elkaar dus van de zondagse eredienst. De musici bedienen elk een ander segment van de muzikale markt. Op voorhand lijkt het niet logisch dat ze samen een recital verzorgen, maar de praktijk zal uitwijzen dat het prima kan. Beide organisten presenteren zich afzonderlijk in een muzikaal portret, maar zullen ook gezamenlijk improviseren op elkaars thema's (vierhandig en in estafettevorm met snelle wisselingen).

Martin Zonnenberg zal improviseren op diverse liederen en literatuur spelen (uit de romantiek). Arjan hoopt eveneens te improviseren in diverse stijlen en zal literatuur uit de barok spelen.

Martin Zonnenberg (1958) is van jongs af aan geboeid door het orgel. Op twaalfjarige leeftijd begeleidde hij al koren. Hij behaalde de diploma's Koordirectie (Den Haag) en Schoolmuziek (Lennards Institituut, Den Bosch). Hij is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeenten in Sliedrecht en Nieuwpoort. Martin is ook dirigent van het Chr. Sliedrechts Mannenkoor Ichthus (150 leden) en het Kleinkoor Concertino. Verder is hij samensteller en arrangeur van het bekende TV-programma Nederland Zingt. Als componist is hij bekend door zijn instrumentale arrangementen en talloze composities voor koor, orgel, orkest, et cetera. In 2002 werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Zijn activiteiten zijn te volgen via www.martinzonnenberg.nl

Arjan Versluis (1978) speelde al vroeg de vele psalmen uit zijn hoofd na. Vervolgens volgde hij orgellessen bij onder meer de bekende organist wijlen Frans van Tilburg. Op het Rotterdams Conservatorium behaalde hij met succes de opleidingen voor Docerend en Uitvoerend Musicus (orgel). Verder voltooide hij daar ook de studie voor kerkmuziek en improvisatie. Zijn docenten waren Bas de Vroome, Aart Bergwerff en Henco de Berg. Als organist is Arjan verbonden aan de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Sliedrecht. Verder heeft hij een grote lespraktijk en geeft les bij de Cursus Kerkelijk Orgelspel van de Vereniging Organisten der Gereformeerde Gemeenten. Hij maakte vier solo-cd's waarop hij oude muziek vertolkt en improviseert in diverse stijlen. Deze kregen een zeer goede ontvangst door de muzikale pers. Zijn activiteiten zijn te volgen via www.arjanversluis.nl.

advertentie
advertentie