Voormalige penningmeester NVWA moet nu écht terug gaan betalen

16 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Van een kale kip kun je niet plukken. Het is maar de vraag of Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard de ruim 20.000 euro die in 2011 door de toenmalige penningmeester van de vereniging is verduisterd, terug krijgt. Het stak de politierechter dat de 63-jarige Sliedrechter (hij is inmiddels verhuisd naar Rossum) het afgelopen jaar nog geen cent heeft terugbetaald. ,,Als ik u was zou ik daar maar snel mee beginnen", sprak hij gistermiddag aan het einde van de zitting.

Door Erik de Bruin

,,Het geld moet worden terugbetaald. Mét rente." De rechter was overduidelijk in zijn oordeel: ,,Als dat niet gebeurt, als de komende tijd geen geld gaat rollen richting de vereniging, gaat u 136 dagen de gevangenis in en moet u daarna alsnog het hele bedrag terugbetalen." Hij legde de man een maximale werkstraf op van 240 uur. Plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar als eerste stok achter de deur. Als de rechter de eis van de officier van Justitie had overgenomen had de verdachte sowieso twee maanden moeten zitten, maar hoefde hij geen werkstraf te vervullen. Nadat de officier deze eis had uitgesproken hield de man een smeekbede. ,,Vanuit de cel kan ik niets terugbetalen, laat mij maar keihard werken! Nu zou zoiets me nooit meer overkomen. Ik zit weer in goed vaarwater en wil dat zo houden." Ook gaf hij licht geëmotioneerd aan enorm veel spijt te hebben. Al aan het begin van de zitting trok de Sliedrechter het boetekleed aan. ,,Ik ben diep gezonken. Alles wat het bestuur van de natuur- en vogelwacht heeft geconstateerd geef ik zondermeer toe." De rechter probeerde er net als de vereniging achter te komen waaraan hij het verduisterde geld (de man heeft in een tijdsbestek van elf maanden ruim 20.000 euro doorgesluisd naar zijn eigen bankrekening) heeft besteed. Hij kwam niet verder dan een schuld van 4.500 euro die de verdachte moest inlossen bij een Zweeds bedrijf en aanzienlijk hoger uitgevallen energieverbruik waardoor hij privé acht- tot negenhonderd euro moest bijbetalen. De man ontkende gokverslaafd te zijn (hij speelde online veel gokspellen) en zou volgens hemzelf ook geen geldproblemen hebben gehad. ,,In elk geval niet onoverkomelijk. Ik weet het gewoon niet. Over die hele periode heb ik totaal geen besef meer. Ik functioneerde niet, deed maar wat. Er kwam niets goeds uit mijn handen. Aan de boekhouding heb ik een heel jaar niets gedaan." ,,Behalve dan dat u vele malen geld van de vereniging heeft overgemaakt op uw eigen rekening", beet de rechter hem toe. ,,U weet toch wel waar u dat geld voor nodig had?" De man schudde het hoofd. ,,Ik heb werkelijk geen idee waar het geld heen is gegaan en waardoor het is gekomen dat ik dit heb gedaan. Of ik duurder ben gaan leven? Ja, misschien iets. Mijn vrouw en ik zijn dat jaar op vakantie gegaan. Ik probeerde mijn huwelijk te redden."

Dat lukte niet. Zijn huwelijk liep op de klippen. De man zei ten einde raad te zijn geweest. ,,Ik heb in Sliedrecht op de dijk gestaan om mezelf voor de trein te gooien. Ik leefde in een totaal andere wereld en had gewoon eerlijk moeten zijn. Dat ik mijn persoonlijke problemen heb verzwegen, is fout geweest. Door wat ik heb gedaan, ben ik niet rijker, maar juist armer geworden. Ik heb vriendschappen op het spel gezet." Zowel de rechter als de twee medewerkers van de natuur- en vogelwacht die aanwezig waren om de vordering toe te lichten (deze werd toegewezen; de verdachte moet al het verduisterde geld terugbetalen), leken niet zo goed te weten wat ze met zijn biecht aan moesten. Eén van de medewerkers en tevens bestuurslid vertelde na de zitting dat hij graag een onderbouwing had gehoord van wat met het geld is gebeurd. De vereniging kampt door de verduistering niet met plotselinge liquiditeitsproblemen, maar wil het gestolen geld wel teruggestort krijgen. ,,Dat hij het nu rechtstreeks aan ons terug moet betalen en niet via Justitie verbaast me eerlijk gezegd. We zullen zien of dit werkelijk gebeurt." De verdachte, die in 2002 is afgekeurd, zei met zichzelf in het reine te zijn gekomen en al een jaar op zoek te zijn naar werk zodat hij beetje bij beetje de rekening kan vereffenen. Hij hakte eerder met dit bijltje. In 2003 werd de man veroordeeld tot een leerstraf omdat hij als boekhouder een Vereniging van Eigenaren 5.600 euro lichter had gemaakt.

advertentie
advertentie