IJsbaan mogelijk eind deze week open

18 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Maandagavond heeft de brandweer met waterkanonnen de sneeuw op de Sliedrechtse ijsbaan onder water gezet. ,,Het is een laatste poging om toch nog open te kunnen. We hopen op eind deze week", zegt Arie Batenburg, voorzitter van IJsclub de Vriendschap.

Het opgespoten water moet zich nu "mengen" met de sneeuw. Een paar dagen strenge vorst moet de rest doen. ,,Mooi ijs zal het sowieso niet meer worden, maar we zijn al blij als we in ieder geval open kunnen."

Andere ijsbanen in de regio hebben deze noodgreep in samenwerking met brandweer eerder toegepast en konden afgelopen weekend al open. ,,Dat is een afweging", reageert Batenburg hierop. ,,Wij hebben er op gegokt dat er nog strengere vorst zou komen en dat het ijs onder de sneeuwlaag kon aangroeien. Dan krijg je namelijk beter, mooier ijs. Maar we hebben voor het weekend meerdere malen gekeken en zagen tot onze teleurstelling dat er nauwelijks verbetering was. Toen er zondag en maandag nog meer sneeuw bijkwam, wisten we zeker dat we deze optie moesten laten varen en hebben we de brandweer om hulp gevraagd."

Batenburg hoopt eind van de week het hek te openen. Dit durft hij nog niet met zekerheid zeggen. ,,We hebben liefst 8 centimeter ijs nodig. Bij minder wordt alles kapot gereden. Want vergeet niet dat wij vaak bijna 700 mensen op de baan hebben. Dat is niet te vergelijken met andere banen in de regio."

Ook de ondergrond, het grasveld, maakt dat de Sliedrechtse baan vaak later open gaat dan andere banen in de regio. ,,Het gras groeit gewoon door onder water. Om ervoor te zorgen dat de pollen niet door het ijs steken en zo voor dooigaten zorgen, spuiten wij 30 centimeter water op het gras. Dat is veel en dan heb je dus meer dagen vorst nodig."

Die vorst is de ijsclub en schaatsliefhebbers de komende dagen nog even goed gezind. Maar als de baan voor het weekend niet open gaat is de kans verkeken. Na het weekend schijnt de dooi in te treden.

advertentie
advertentie