Afbeelding

Nieuwe impulsen Nijverwaard

28 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht werkt aan een herzien bestemmingsplan voor bedrijventerrein Nijverwaard. Naast een knip tussen detailhandelszaken en industriële bedrijven wordt aangestuurd op versterking van de woonboulevard. Het ‘nieuwe’ bestemmingsplan dient het mogelijk maken te maken dat alle zaken die producten in en om het huis verkopen zich kunnen vestigen. De komst van een elektronicagigant als Media Markt wordt al flink toegejuicht, zo bleek dinsdagmiddag tijdens een inspraakbijeenkomst in Zalencentrum De Lockhorst.

Door Erik de Bruin

De zaal was gevuld met ondernemers. Niet alleen van de Nijverwaard, maar ook winkeliers van de Kerkbuurt legden hun oor te luister. En zullen zich waarschijnlijk net als gemeenteraadslid Timo Pauw van PRO Sliedrecht afvragen hoe je voorkomt dat bijvoorbeeld HEMA zich vestigt op de Nijverwaard en daarmee het centrum de rug toekeert. Niet dat daar sprake van is, maar het zou kunnen. Die ruimte wordt wél geboden als het bestemmingsplan is aangepast en daarmee voldoet aan de unanieme wens van de gemeenteraad om brancheverruiming toe te staan. Om de woonboulevard een impuls te geven, maar niet ten koste van de winkeliers aan het Winklerplein en op de Kerkbuurt. Zoals het nu is verwoord in het voorontwerp-bestemmingsplan is duidelijk dat supermarkten, kledingzaken en dergelijke uit den boze zijn op het bedrijventerrein. Wie producten in en om het huis verkoopt en bereid is een minimale bruto-vloeroppervlakte af te nemen van duizend vierkante meter, past daarentegen wel in het plaatje.

Het betreft nog slechts een voorontwerp-bestemmingsplan. Nadat alle inspraakreacties binnen zijn wordt gesleuteld aan een ontwerp-bestemmingsplan, dat, zo is het streven, voor de zomer ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna kan het snel vorm krijgen. Zeker als het aantal zienswijzen c.q. bezwaarschriften beperkt blijft. Wanneer bezwaar wordt aangetekend tegen de herziening van het bestemmingsplan zal dat niet snel uit de hoek komen van de ondernemers van de Nijverwaard. Zij zijn erg blij met deze ontwikkeling. ‘Ga zo door en houd je rug recht’ is samengevat de boodschap die zij aan de gemeente meegaven. ‘Dat een mega-bouwmarkt als Hornbach zich enkele jaren geleden in Alblasserdam heeft gevestigd mag Sliedrecht niet meer overkomen. Het bestemmingsplan mag zulke publiekstrekkers niet meer in de weg staan’, vinden zij. Tuincentra idem dito. Kleinschalige horeca mag zich ook vestigen, zoals broodjeszaken en cafetaria’s. Dat zal vooral in de woonboulevardzone zijn. De Nijverwaard wordt verdeeld in twee gedeeltes. Dat is het andere doel van de gemeentelijke inspanningen. Er kan niet zomaar worden geknipt (bedrijven en winkels kunnen blijven zitten waar ze nu gevestigd zijn), maar het betekent wel dat als in de toekomst een perceel vrijkomt kritisch wordt gekeken wie daar wel en niet mag komen. Zo ontstaat in de woonboulevardzone een clustering van detailhandel die is gericht op de woningmarkt. Breder en groter dan nu het geval is.

advertentie
advertentie