Afbeelding

Aanzet tot Burgerparticipatie 2.0

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

'Maak het leuk en gebruik meerdere instrumenten'

SLIEDRECHT - Van verzorgings- naar participatiegemeente. Onder andere door deze omvorming wil de gemeente de bezuinigingen te lijf gaan. Om burgerparticipatie goed van de grond te krijgen werd naast het schrijven van een formele Kadernota donderdagavond een informele bijeenkomst gehouden in de informatieruimte van het Oude Raadhuis. Dit leverde de nodige input op.

Door Erik de Bruin

Er is werk aan de winkel voor de wijkcoördinatoren van de gemeente. Zij kregen van het clubje aanwezigen (de bijeenkomst werd bijgewoond door circa dertig personen) als opdracht mee burgerparticipatie leuk te maken en meerdere instrumenten te gebruiken om inwoners te bereiken. ,,Zodat je niet elke keer hetzelfde groepje mensen aan deze tafel hebt zitten", merkte Jordi de Jonge op. Hij was de enige jongere. Jeroen Loeve van Elektra wees daar ook op. ,,Een aantal doelgroepen is vanavond niet vertegenwoordigd, waaronder jongeren. Die bereik je niet met een aankondiging in de krant." De Jonge: ,,Je zal daarvoor Social Media moeten inzetten. Facebook, Twitter et cetera. Noem het Burgerparticipatie 2.0." De 'broekie' van het gezelschap werd er vervolgens door een buurttoezichthoudster in Sliedrecht-Oost op gewezen dat zij het meeste resultaat boeken door mensen direct (lees: face to face) aan te spreken. Ook wijkcoördinator Martine Collewijn gaf tegengas. ,,Als jongeren iets voor mekaar willen krijgen, zullen ze toch ook écht het gesprek met de gemeente aan moeten gaan."

Haarzelf en haar collega's omschreef ze als de spin in het web. ,,We doen er alles aan onszelf zichtbaar te maken." Dat zei ze na de opmerking van Leon Boer dat hij niet eerder had gehoord van het begrip wijkcoördinator. ,,Terwijl ik toch erg nieuwsgierig bent naar wat in Sliedrecht allemaal gaande is." Daarmee was de cirkel in feite rond. Het legde bloot dat de gemeente ook andere communicatiemiddelen zal moeten aanwenden, iets wat Ed Jonkers van Tablis Wonen ook naar voren bracht. Bovendien merkte hij op dat burgerparticipatie leuk en kortstondig moet zijn: ,,Verleid mensen mee te denken over zaken die in hun directe leefomgeving spelen en denk erover na wie je wilt betrekken en hoe je dat aanpakt."

Wethouder Ad de Waard gaf toe dat het 'upgraden' van burgerparticipatie met name is ingegeven door de bezuinigingsslag die de gemeente de komende tijd te wachten staat. ,,Maar het is niet zo dat we nu ineens het licht zien. Sliedrecht loopt al redelijk voorop in de Drechtsteden." Als voorbeeld noemde hij de Staatsliedenbuurt. ,,Samen met bewoners wordt gekeken naar de inbreidingsplannen." Andere niet-genoemde voorbeelden zijn de drie wijkplatforms in de gemeente, de Sociale Moestuin en het buurttoezicht in Sliedrecht-Oost en West. Vertegenwoordigers hiervan lieten donderdagavond hun licht schijnen. Begin 2014 wordt geëvalueerd of Burgerparticipatie 2.0 werkelijk van de grond is gekomen.

advertentie
advertentie