Verdachte werd bijna doodgeschoten door politieagent

31 januari 2013 om 00:00 Nieuws

'Hij raakte in

paniek toen hij

mijn gezicht zag'

SLIEDRECHT - De 26-jarige man uit Leerdam die donderdagmiddag moest voorkomen wegens, zo staat in de tenlastelegging, poging tot zware mishandeling van een politieagent blijkt op 18 maart 2012 door diezelfde agent te zijn neergeschoten in zijn vroegere woonplaats Sliedrecht. ,,De kogel heeft hem ernstig verwond. Hij had wel dood kunnen zijn", zei zijn advocate al aan het begin van de rechtszitting. Ze hield namelijk een zogenoemd preliminair verweer en riep de rechtbank in Dordrecht op het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Als het aan haar en haar cliënt ligt moet de agent voorkomen. Volgens de officier van Justitie handelde de verbalisant uit noodweer. ,,Hij werd in het nauw gebracht door een zeer agressieve man die zich zelfs door pepperspray niet liet tegenhouden."

Door Erik de Bruin

Normaal gesproken begint een rechtszitting rustig en komt het pas aan het eind tot een climax als de verdachte is uitgehoord door de rechters en de officier van Justitie en de advocaat hun verhaal mogen doen. In deze zaak mocht de raadsvrouw meteen van wal steken. Ze nagelde politie en justitie aan de schandpaal. Zo beëindigde ze haar betoog met de aantijging dat de verdachte is afgeschoten door de politie. ,,In het ziekenhuis werd gezegd dat als de kogel anderhalve centimeter naar links zijn borst had geraakt hij er niet meer zou zijn geweest. Nadat mijn cliënt was neergeschoten en kermend van de pijn op de grond lang werd hij met behulp van een stevige armklem op zijn buik gelegd en drukte de agent met zijn knie op zijn rug om hem te boeien. Vervolgens liet hij hem door een collega-agent afvoeren. Mijn cliënt is als een hond behandeld. Vervolgens doet de betreffende agent aangifte van mishandeling en wordt klakkeloos aangenomen dat het is gegaan zoals de verbalisant heeft verklaard. Ik vind dat zeer verontrustend. Justitie en politie zijn nauw met elkaar verbonden. De keurmeester keurt zijn eigen vlees. De agent heeft verklaard dat hij bewust heeft geschoten en bewust op de borststreek heeft gericht. Hij is veel te ver gegaan en heeft mijns inziens zelfs strafbare pleiten gepleegd. Vandaar dat ik een artikel 12-procedure ben gestart bij het hof in Den Haag."

'Geen ander middel'

De advocate hield de rechters voor dat het 'excessieve' geweld dat de politieman gebruikte onnodig was. ,,De verdachte had zijn armen al uitgestoken. Ten teken dat hij wilde meewerken. Het gebruik van pepperspray was onnodig." ,,Hij raakte in paniek toen hij mijn gezicht zag", zei de verdachte zelf. De agent kreeg om half drie 's nachts de melding dat een vrouw zou zijn mishandeld. Toen hij aankwam zag hij haar huilend op straat zitten. Haar vriend, die de ruit van een deur had vernield en haar volgens de melding van een buurtbewoner zou hebben mishandeld, stond bij de vrouw in de buurt en werd aangesproken door de agent, die alleen was. ,,De politieman heeft meerdere keren tegen de verdachte gezegd dat hij werd aangehouden en hij heeft ook meerdere malen geroepen dat hij moest blijven staan. Omdat de agent een microfoon gebruikte konden zijn collega's in de meldkamer horen wat hij zei", aldus de officier van Justitie. Ze hoorden ook dat het gruwelijk uit de hand liep. Doordat de verdachte niet luisterde (hij schuifelde naar zijn vriendin) en een gevechtshouding aannam - zo heeft de agent verklaard - zag hij zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Om hem vervolgens, omdat de man nog steeds niet meewerkte, een trap in zijn zij te geven. ,,Er was eenvoudigweg geen ander middel", aldus de officier, die ook zei dat de politieman zijn vuurwapen gebruikte ter afwering van geweld. ,,Er was sprake van noodweer. De agent werd aangevallen en schoot om het verzet van de man te breken. Hij was in het nauw gebracht door een zeer agressief persoon. De verdachte stond bij de politie bekend om zijn agressiviteit." De 26-jarige oud-inwoner van Sliedrecht ('Ik heb ik het verleden verkeerde dingen gedaan en ben naar Leerdam verhuisd omdat ik geen problemen meer wilde met de politie') vertelde de rechters dat hij de agent niet heeft aangevallen. ,,Ik heb hem alleen vastgepakt en ben, nadat dat ik twee keer was 'gepepperd', op hem gedoken. Dat ik hem heb geschopt en geslagen is onzin. Ik heb hem niets misdaan en ook mijn vriendin niet. Als meneer gewoon met mij in gesprek was gegaan en had gevraagd wat er aan de hand was, was er niets gebeurd en was ik gewoon met hem meegegaan naar het politiebureau. De agent zei meteen dat ik op mijn knieën moest. Dat doe ik voor niemand. Hij heeft geen letsel. Als ik zo levensgevaarlijk zou zijn dan had hij in het ziekenhuis gelegen en niet ik. Er was geen reden om zo te handelen. Hij wilde me gewoon doodschieten. Waarom richtte hij anders op mijn linkerborst?"

'Sterke vooringenomenheid'

De verdachte was blij vlagen buiten zinnen en zei diverse keren weinig zin te hebben in deze rechtszaak. ,,Ik voel me nu al onrecht aangedaan." Hoewel hij er geen trek in had zal hij toch nog een keer terug moeten komen. De zaak werd namelijk voor onbepaalde tijd aangehouden omdat zijn advocaat niet alle stukken had. Bij de volgende behandeling besluit de rechtbank of het OM ontvankelijk is. Zo niet dan zal de verdachte geen straf horen eisen en hoeft hij sowieso niet te voldoen aan de schadevergoeding van 935 euro die de agent heeft gevorderd. Het liefst ziet hij echter dat de status van slachtoffer en verdachte worden omgewisseld oftewel dat de politieman in het beklaagdenbankje plaatsneemt om zich voor de rechter te verantwoorden. Omdat de zaak slechts ten dele werd behandeld kwam het verleden van de verdachte, die vaker in aanraking is geweest met Justitie, niet aan de orde. Zijn advocate wilde hier buiten de rechtszaal niet over uitweiden, maar zei wel dat zijn strafblad 'wel meevalt'. De politieagent heeft volgens haar vanuit een sterke vooringenomenheid gehandeld. ,,Hij heeft disproportioneel geweld gebruikt. Pepperspray was onnodig en hij had daarna eerst een waarschuwingsschot moeten afvuren. Hij is in paniek geraakt en dat heeft bijna een burger het leven gekost."

advertentie
advertentie