Lees, kijk en luistertop 10 van wijkagent Klaas Blokland

1 februari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de Top10-rubriek van Bibliotheek Sliedrecht dit keer de favoriete boeken, cd's en dvd's van Klaas Blokland. Maar behalve over zijn Top 10 vertelt de wijkagent ook iets over zichzelf

Waarom heeft u gekozen voor een baan bij de politie?

In 1973 kwam ik van school en wist werkelijk niet wat ik wilde worden. Aanvankelijk wilde ik het onderwijs in maar omdat ik dan zo lang moest studeren was dit voor mij niet langer een optie. Nota bene op de begrafenis van mijn opa kwam ik in contact met een mij volstrekt onbekend persoon die bij mij de nodige interesse wist te wekken omtrent een baan bij de politie. Uiteindelijk besloot ik te solliciteren, er vanuit gaande dat ik waarschijnlijk wel afgekeurd zou worden. Ik hoorde immers verhalen dat 1 op de 10 werd goedgekeurd. Ik had destijds echt het idee dat ik waarschijnlijk niet door deze keuring heen zou komen.

Hoe lang werkt u al bij de politie?

Op 1 januari 2014, dus over ongeveer 11 maanden, heb ik er 40 dienstjaren opzitten. Een hele lange tijd maar over het algemeen altijd met veel plezier en voldoening gedaan. Ik ben in 1975 begonnen in Delft. Op 4 januari 1978 ben ik naar Gorinchem gegaan waar ik 28 jaar heb gewerkt. De laatste 7 jaar werk ik als wijkagent in Sliedrecht.

Wat vindt u belangrijk in uw werk? Wat zijn uw drijfveren?

Daar kan ik heel kort over zijn: Hulp verlenen aan hen die deze behoeven. Ik ben erg geïnteresseerd in mensen en wat hen bezig houdt. Ik ben in die lange periode dat ik bij de politie werk, ook heel anders over mensen gaan denken. Op één of andere manier heb ik altijd wel een positief beeld van ze. Natuurlijk zijn er minder prettige mensen in onze samenleving aanwezig maar als je met hen in een wat dieper contact terecht komt, kom je er vaak achter waarom ze reageren zoals ze reageren. Alles heeft namelijk een oorzaak . Telkens realiseer ik mij dan weer hoeveel geluk ik in mijn leven heb gehad.

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?

Een gemiddelde werkdag bij de politie is in ieder geval nooit dezelfde als de dag daarvoor. Het werk van de wijkagent is zo divers. De daginvulling is ook nauwelijks te plannen. Er kan zomaar een melding binnenkomen waarmee je de hele dag bezig bent en je alle gemaakte afspraken moet afzeggen. Het werk komt spontaan op je af.

Kunt u een leuke anekdote vertellen van iets wat u tijdens uw werk heeft meegemaakt?

Natuurlijk zijn er heel veel leuke anekdotes te vertellen maar het is voor mij ontzettend moeilijk om dit op een zodanige goede wijze voor het voetlicht te brengen dat je het ook snapt waarom het zo leuk of ontroerend was. Er gaan soms hele verhalen aan vooraf voordat het uiteindelijk uitmondt in een leuke anekdote. Laat ik het zo zeggen: Ik kan echt genieten van mensen die gewoon zichzelf zijn. Die soms zo leuk en typerend zijn dat zij zich, zonder dat zij het zelf beseffen, binnen de samenleving zich op een natuurlijke maar bijzondere wijze weten te manifesteren. In Sliedrecht lopen ze gelukkig ook nog rond. Prachtige mensen

Waaraan besteedt u graag uw vrije tijd?

Naar mate ik ouder wordt besef ik steeds meer dat fietsen en schaatsen in de natuur de meest ultieme ontspanning is die een mens zich kan wensen. Samen met mijn vrouw en vaak ook met wat vrienden vind ik het heerlijk om op de fiets door Nederland maar ook door het buitenland te toeren. Ik wandel ook graag wat langere afstanden. Daarnaast schilder ik wel eens huizen op. Iets heel anders dan politiewerk. Zeer dankbaar werk omdat het zichtbaar altijd weer enorm opknapt.

Met wie zou u wel eens een goed gesprek willen hebben?

In principe met iedereen die mij iets zinnigs of boeiends kan vertellen. Want op een goed en eerlijk gesprek zit namelijk iedereen te wachten. Dergelijke gesprekken zijn zeldzaam waarmee je heel zorgvuldig moet omgaan en waarop je heel zuinig moet zijn.

Wat is uw meest favoriete boek?

Er zijn zoveel goede boeken geschreven. Eén van deze boeken die altijd in mijn herinnering naar boven komt drijven is Mila 18 van de schrijver Leon Urris. Het gaat over de opstand van het getto in Warschau tijdens de tweede wereldoorlog. Ik heb het werkelijk in een zucht uitgelezen.

Top 10 lees-, luister- of kijkmateriaal:

Boeken

1. The Kite Runner - Khaled Hosseini

2. Haar naam was Sarah -Tatiana de Rosney

Muziek

3. Coldplay

4. Leonard Cohen

5. Uriah Heep

6. Dire Straits

7. Bruce Springsteen

Film

8. Schindlers List

9. The Pianist

10. Saving private Ryan

advertentie
advertentie