Column Leon Boer: 'Lang leve de tomtom-ambtenaar'

5 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Met veel verbazing en verwondering las ik vorige week in Het Kompas over de ophanden zijnde aanpassing van het bestemmingsplan voor de Nijverwaard. Daar zou dan, naast industrie, ook meer ruimte moeten komen voor zaken die alles verkopen voor in en om het huis. Sliedrecht weer op de kaart zetten als meubelboulevard! De gedachte erachter is dat Sliedrecht een groot bedrijf zou moeten aantrekken als trekpleister van Sliedrecht, en de Nijverwaard in het bijzonder. Op zich natuurlijk niets mis met deze gedachte. Behalve dan het feit dat dit ongetwijfeld is bedacht door een "ik zit alleen achter mijn bureau-beleidsmaker", die elke morgen op zijn of haar navigatiesysteem het adres van het gemeentekantoor in moet tikken, om de weg naar ons mooie dorp te kunnen vinden!

Laat ik u even meenemen terug in de tijd. November 1978. Een klein maar dapper meubelwinkeltje opent haar eerste vestiging in Nederland. Een bedrijf dat de megastore heeft uitgevonden opende uitgerekend hier bij ons op het industrieterrein haar deuren. Ikea Nederland was een feit. De moeder van alle meubelgiganten, gewoon hier op loopafstand! Op één juli 2006 sloot Ikea haar voormalig hoofdkantoor van Ikea Nederland. Honderdnegentig banen…weg! Dé trekpleister van Sliedrecht…weg! De reden waarom de hele regio zonder navigatie Sliedrecht wist te vinden…weg!

De gemeente had er goed aan gedaan dat bedrijf koste wat kost binnen te houden. Ze hadden het braakliggende terrein van Van Gent en Loos desnoods cadeau kunnen geven om Ikea in Sliedrecht te houden. Nu, zes jaar later, komt het lek boven. ,,Weet je wat we nodig hebben: een grote trekpleister op de Nijverwaard!'' Dus…

Prachtige stukje voortschrijdend inzicht. Lang leve de tomtom-ambtenaar. Ik zeg: een twee voor de moeite! Neemt niet weg dat het op dit moment niet zo goed gaat met het vullen van de vele leegstaande winkel en bedrijfspanden. Daar moet echt een oplossing voor komen. Of een peperdure herinrichting van het Winklerplein de oplossing is, vraag ik me af. In Papendrecht hebben ze dat (nog in de goede tijd) gedaan en daar is het halve dorp er failliet aan gegaan.

Deze week moet ik helaas helemaal naar Barendrecht (met navigatie) om een paar dingetjes te halen bij de Ikea. Ik heb me al voorgenomen dat Zweedse balletjes best in mijn dieet passen!

Dat dan weer wel...

advertentie
advertentie