Gewaagde financiële strategie

6 februari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht staat bekend als financieel behoudend. Om botte bezuinigingen te voorkomen zou de gemeente die voorzichtigheid wel eens kunnen laten varen. In de financiële strategie die is uitgewerkt staat dat als de opgebouwde rente op reserves en voorzieningen wordt afgeroomd dat een besparing van 500.000 euro per jaar oplevert.

Door Erik de Bruin

Hoewel het (nog) geen concreet voorstel is zal dit al wel enige aantrekkingskracht uitoefenen op de fracties in de gemeenteraad. Zoals de kaarten er nu voor liggen (de gemeente anticipeert op de koers die het kabinet vaart/wenst te varen en houdt rekening met het meest nadelige scenario) moet tot 2017 een bezuiniging van vier miljoen worden ingevuld. Die vijf ton op jaarbasis kan een hoop zorgen schelen. Nadelen zijn er ook. ,,Indirect spaar je niet meer. Dat zou kunnen betekenen dat je toekomstige tegenvallers moet dekken uit de lopende begroting”, aldus financieel wethouder Hans Tanis.

Of de gemeente uit zijn ‘comfort zone’ stapt, is aan de raad. Zij besluit dinsdagavond 12 maart of dit een weg is die de gemeente moet bewandelen. Zo Ja dan wordt de bezuinigingsopgave, verpakt in de operatie STOER (Sliedrecht Toekomstvast en Economisch Robuust), behoorlijk verlicht. De 1,8 miljoen die voor 2014 moet worden ‘gevonden’ kan dan bijvoorbeeld al voor een groot deel worden weggepoetst.

Op 26 maart worden concrete bezuinigingsvoorstellen voorgelegd. De gemeente hanteert dezelfde strategie als twee jaar geleden bij de Brede Doorlichting. Alles wat in de begroting staat wordt onder de loep genomen. Toen deed het de inwoners amper pijn. De lasten werden niet verzwaard en aan het voorzieningenniveau werd niet getornd. Of dat weer mogelijk is, zal de nabije toekomst leren. De gemeente heeft ook ‘stoer’ aangegeven dat zij wil blijven investeren. Ergens zal zij op een lastig kruispunt uitkomen.

advertentie
advertentie