'Ook verborgen armoede in Sliedrecht aanpakken'

26 februari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Nicole Boer lanceerde eind vorig jaar op Twitter het idee om kinderen te helpen van ouders die voor hun eerste levensbehoeften zijn aangewezen op de Voedselbank. Zij zouden gratis lid moeten zijn van een vereniging. Om te voorkomen dat ze, al klikt dat erg volwassen, in een sociaal isolement terechtkomen. De afgelopen twee maanden is een clubje Sliedrechters gevormd van allerlei pluimage. Hun streven is erop gericht na de zomervakantie de daad bij het woord te voegen.

Het clubje bestaat naast Boer, die voorzitter is van Showkorps Wilhelmus, uit een predikant, de directeur van een basisschool, de oprichtster van de Sociale Moestuin, een gemeenteraadslid, een programmamaker bij MerweRTV, een jongerenwerker en een vrijwilliger van de Voedselbank. ,,We komen in maart voor de derde keer bijeen en hebben al een behoorlijke stap gezet", concludeert Boer tevreden. Ze legt uit dat de koers iets is gewijzigd. ,,We trekken het breder dan de Voedselbank en willen ook verborgen armoede aanpakken. Mensen die zich schamen en daardoor niet over de drempel durven te stappen. Ze schrijven geen fondsen aan en houden hun financiële problemen verborgen voor de buitenwereld. Dat valt te begrijpen, maar hun kinderen zijn daar wel de dupe van. Zij moeten ook gewoon kunnen sporten of muziek kunnen maken. Elk gezin dat geen tien euro per maand kan missen om contributie te betalen, willen wij helpen."

De volgende vergadering is op 22 maart. Een vertegenwoordiger van het Centrum voor Jeugd en Gezin schuift aan om uit te leggen waar 'arme' gezinnen een beroep op kunnen doen. ,,Wethouder Johan Lavooi heeft daartoe het initiatief genomen. Toen hij las over ons initiatief wilde hij graag een keer aanschuiven en ons laten zien wat er op dit vlak gebeurt in de gemeente. Na 22 maart willen we met verenigingen om de tafel en hen een uitgewerkt plan presenteren." Ze licht alvast een tipje van de sluier op: ,,We willen met gesloten beurzen werken. Én in de anonimiteit. Alleen wij en de penningmeester weten bij wijze van spreken dat een kind gratis lid is. Ik denk dat dit voor elke vereniging mogelijk moet zijn."

advertentie
advertentie