AB Midden Nederland viert gouden mijlpaal

26 februari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - AB Midden Nederland viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. De Boerenhulpdienst uit de jaren zestig is in die halve eeuw uitgegroeid tot een grote coöperatie die in allerlei branches bedrijven van vakmensen voorziet en bijspringt in geval van ziekte.

Zes melkveehouders waren in 1963 de initiatiefnemers en de eerste leden van de Boerenhulpdienst in de Vijfheerenlanden. Doel was als coöperatie op een goedkope manier voor vervanging bij ziekte te zorgen. Ook in Hoornaar ging zo'n club van start. Het bleek een schot in de roos. "In 1965 waren er in totaal al 120 leden", blikt Wim Duizer, directeur van AB Midden Nederland, terug.

Ook in Utrecht zagen korte tijd later vijf vergelijkbare coöperaties het levenslicht. Gezamenlijk vormden ze de basis voor wat later AB Midden Nederland zou worden. "In de jaren zeventig maakten ze een enorme groeispurt door. Ze stoomden in no time door naar zo'n duizend leden. Niet voor niets: de reductieregeling zorgde ervoor dat je voor een kwart van het bedrag dat je bij een gewone verzekering betaalde verzekerd was tegen ziekte. De financiële risico's waren zo vrij beperkt en men had de zekerheid dat een AB-er het werk op de boerderij overnam bij ziekte."

De Boerenhulpdienst, zo gingen de coöperaties door het leven. "Een naam die je in de volksmond nog steeds hoort", zegt regiomanager Wilko Kortleve. "En hoewel we tegenwoordig veel breder inzetbaar zijn, is AB nog steeds zuinig op die achtergrond en onze leden in de agrarische sector."

Die verbreding werd al ingezet in de jaren zeventig. De Boerenhulpdiensten gingen zich toen ook inzetten voor bedrijven die een band hadden met boeren. "Melkrijders, veevoerleveranciers, veevoederfabrieken, alles wat met veelteelt te maken heeft", vertelt Duizer. De bredere opzet werd in de daaropvolgende jaren verder uitgebouwd, ook toen de Boerenhulpdiensten eind jaren tachtig eerst als Agrarische Arbeidsvoorziening en vanaf 1999 als AB Midden Nederland gezamenlijk verdergingen. Kortleve: "Dat proces kwam in een stroomversnelling toen we in 2003 de Coöperatie Arbeidsorganisatie Nederland in Sliedrecht overnamen. We kregen er daardoor werkzaamheden in onder meer de bouw, de groenvoorziening, de grond-, weg- en waterbouw en timmerfabrieken bij. Het sloot naadloos aan op wat wij al in huis hadden aan kennis en medewerkers. Bedrijven maakten en maken graag gebruik van de polderjongens die wij in dienst hebben." Wim Duizer vult hem aan: "Daarnaast zijn wij al vanaf 1999 actief in het inhuren van medewerkers uit Oost-Europa; eerst vooral Polen, maar inmiddels ook uit landen als Letland, Litouwen en Hongarije."

Anno 2013 is AB Midden Nederland één van de grootste personeelsorganisaties voor de agrarische sector, groenvoorziening, de bouw, transport en de grond- , weg- en waterbouw. Kantoren staan er in Sliedrecht, Houten en Bunschoten. Kwaliteit van arbeid en medewerkers geeft de coöperatie meerwaarde ten opzichte van collega's in de markt. "De vraag naar vakmensen blijft en zal zelfs nog stijgen", knikt Wim Duizer. "Vandaar dat wij veel aandacht besteden aan cursussen en bijscholingen. En wij richten ons op jongeren. Juist in de techniek en het met je handen werken zal in de toekomst een goede boterham te verdienen zijn."

Vijftig jaar lang is AB Midden Nederland (en de voorgangers) volop in ontwikkeling geweest. Dat streven naar inspelen op de markt blijft. Zo is AB inmiddels volop actief op Twitter (@ABMiddenNL) en Facebook. "En we gaan ons ook richten op het MBO+/HBO-segment, zoals werkvoorbereiders, calculatoren en projectleiders", vult Wilko Kortleve aan. "Deze mensen zijn bij ons van harte welkom. Voor ondernemingen in bijvoorbeeld de bouw is het ideaal om hen voor een groot project in te schakelen."

advertentie
advertentie