Rode PvdA-rozen voor Jolanda de Vries en Patty van Houwelingen op Vrouwendag

2 maart 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging die jaarlijks op 8 maart wordt gehouden. De PvdA afdeling Sliedrecht besteedt al jaren aandacht aan deze dag door Sliedrechtse vrouwen met een bijzondere missie voor het voetlicht te brengen. Dit jaar zijn dat Jolanda de Vries (oprichter Vrouwennetwerk Alblasserwaard) en Patty van Houwelingen (studente, die vijf maanden stage heeft gelopen in een opvanghuis voor misbruikte meiden in Watamu in Kenia). PvdA-raadslid Connie de Bruin en PvdA-bestuurslid Semi Torun hebben Jolanda en Patty van harte gefeliciteerd met hun succesvolle activiteiten en hen rode rozen overhandigd.

Jolanda de Vries begon haar werkzaamheden in de gemeente Sliedrecht als zorgcoördinator voor praktijkschool de Sprong en voorheen de Merwerodeschool in 2000. Ook begon ze een eigen praktijk om kinderen en ouders te coachen met onderwijs- en opvoedkundige vragen. Twee jaar geleden trok ze de stoute schoenen aan, zegde ze haar baan op en begon ze nog een ander eigen bedrijf: een dagbesteding in een lunchroom bij Casa Trend, een plek waar jongeren met een beperking arbeidstrainingen krijgen om de kansen op de reguliere arbeidsmarkt te vergroten. ,,Het is een mooi initiatief dat ik samen met Liesbeth van Lit vormgeef. Twaalf jongeren die met elkaar een lunchroom runnen. Er is intensief contact met ouders en woningen en een goede samenwerking met bedrijven uit de regio en sponsoren."

Door het starten van de coachingspraktijk en sterk@werk ontstond bij Jolanda het idee om een netwerkgroep te starten voor vrouwen uit Sliedrecht met een onderneming. ,,Vrouwen zijn over het algemeen bescheiden over het runnen van een eigen onderneming. Vanuit mijn eigen netwerk ontstond er een groep dames die hun bedrijf wilden delen en al snel haakten er ook vrouwen aan uit de regio. Uiteindelijk werd het Vrouwennetwerk Alblasserwaard. Een netwerkgroep waar je ervaart dat netwerken niet alleen voor jezelf is, maar dat anderen er ook wijzer van worden. Het is geven en nemen."

Jolanda is ook actief als vrijwilliger voor de gemeente Sliedrecht, namelijk als voorzitter van het Zorg Advies Team 12+ en deelnemer in beleidsgroepen met betrekking tot jeugd.

Patty van Houwelingen (21 jaar) heeft onlangs voor haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening vijf maanden stage gelopen in Watamu, Kenia, bij het Jua Rescue Center, een opvanghuis voor misbruikte en mishandelde meisjes van 0 tot 18 jaar. ,,In die vijf maanden heb ik gezien hoe het voor vrouwen in dit land is, hoe weinig kansen meisjes en jonge vrouwen hebben om een beter leven te krijgen. Voor vele ouders is het gewoonweg te duur om hun kinderen naar school te laten gaan en blijven ze dus bij hun ouders in het dorp. Doordat zij niet naar school gaan, weten zij ook weinig tot niets over bijvoorbeeld seksualiteit, zwangerschap en hun rechten als vrouw", vertelt Patty.

Met haar eigen ogen zag ze de prostitutie in Kenia. ,,Het riep verbazing, walging, ongeloof, medelijden, frustratie en woede bij me op. Maar ik had vooral erg met deze meiden te doen, want voor hen is het vaak de enige manier om zichzelf en haar familie te eten te geven. De enige manier om te overleven."

Met mensen van het Jua Rescue Center bracht ze een aantal huisbezoeken. ,,Die ervaringen hebben me diep geraakt. Na meestal een tocht door de wildernis kwam je ergens midden in de rimboe uit bij een dorpje van lemen hutten. Deze mensen hadden werkelijk niets. Geen stromend water, geen elektriciteit, een hut van klei en takken, geen eten. Het enige dat ze hebben zijn de dingen die ze aan hebben, voedsel van de natuur (geiten, kokosnoten, mango's) en vooral elkaar. De vriendelijkheid, gastvrijheid en openheid van deze mensen hebben me erg ontroerd. Als je dit hebt gezien ga je wel begrijpen waarom het voor veel meisjes in Kenia onmogelijk is om naar school te gaan en om zo aan een betere toekomst te werken."

Een kans op een betere toekomst krijgen de meiden die bij Jua Rescue Center komen wel. Zij krijgen de kans om naar school te gaan, een naaiopleiding te volgen en door middel van counseling aan hun weerbaarheid te werken zodat wanneer ze Jua weer verlaten, zij een goede basis hebben en zo een betere kans op een goede toekomst. Het Jua rescue center is opgezet door een Nederlandse vrouw, Nelleke Hols, die in Kenia woont en zich met heel haar hart inzet voor de meisjes in Kenia. ,,Denk op Internationale Vrouwendag op 8 maart eens aan deze sterke meiden die ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, hard werken aan een betere toekomst voor zichzelf en hun baby", zegt Patty tot besluit.

advertentie
advertentie