Politie adviseert over 112

4 maart 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Om de politie goed in te zetten bij dringende 112 meldingen, is het belangrijk dat burgers weten in welke gevallen zij dit nummer kunnen bellen. ,,Veel mensen bellen al wel bij levensbedreigende situaties. En dat is goed! Maar daarnaast kunt u onder andere ook bellen voor aanrijdingen met gewonden, mishandeling, beroving of vernieling op heterdaad", adviseert de politie daarom. ,,Door uw telefoontje kunnen we meteen handelen en actief werken aan het terugdringen van criminaliteit in de buurt."

,,Bent u, of is iemand anders in gevaar? Bent u getuige van een misdrijf? Allemaal situaties waar u 112 voor kunt bellen. Maar het alarmnummer is er juist ook voor heterdaadsituaties. Hoort u midden in de nacht glasgerinkel bij de buren of ziet u verdachte personen in de tuin en de buren zijn net een weekje op vakantie? Ook dan belt u 112", vervolgt de politiewoordvoerder.

,,Bij heterdaadsituaties kunnen we meteen iemand pakken'', vertelt Ton, chef bij de Meldkamer waar 112 meldingen binnenkomen. ,,We hadden onlangs een inbraak heterdaad in Rotterdam Noord. Daar zag een vrouw drie verdachte personen aan de achterkant van de woning bij de buren. Ze belde meteen met het alarmnummer en binnen een paar minuten werden de drie verdachten aangehouden."

,,Door de komst van twitterende wijkagenten wordt 112 ook vaker gebeld. Zij zetten vaker het alarmnummer in hun tweets'', vult René, medewerker Meldkamer, aan. ,,Wat je ook merkt is dat verschillende mensen bij een aanrijding met gewonden 112 bellen. De een doet dat in het voorbijgaan, de ander staat ernaast. Zo krijg je verschillende informatie binnen die heel aanvullend op elkaar kan zijn.''

advertentie
advertentie