Vervoer in de Drechtsteden moet schoner

6 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DRECHTSTEDEN - In de Drechtsteden moet zowel het personenvervoer als het vrachtvervoer verduurzamen. Er moeten minder kilometers gemaakt worden en de kilometers moeten schoner. Deze doelstellingen staan geformuleerd in een convenant dat tijdens de Drechtstedendinsdag van 5 maart is ondertekend door regionaal portefeuillehouder duurzaamheid Henk Mirck en regionaal portefeuillehouder mobiliteit, Sjoerd J. Veerman. Ook Peter Sierat, algemeen directeur van Transport en Logistiek Nederland (TLN), Chris Bruggink, algemeen voorzitter EVO (ondernemersorganisatie voor logistiek en transport) en de andere portefeuillehouders mobiliteit in de Drechtsteden hebben het convenant ondertekend.

De belangrijkste doelstelling in het convenant is het versterken van de economische vitaliteit van de Drechtsteden en de verbetering van de leefomgevingkwaliteit. ,,Wij streven naar een optimaal evenwicht tussen bereikbaarheid en leefbaarheid'', zegt regionaal portefeuillehouder Veerman. In vier jaar tijd moeten overheid en bedrijfsleven de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen en de overlast van (bevoorradend) verkeer terugdringen. Vervoerbewegingen moeten qua tijd en plaats geoptimaliseerd worden, zodat minder hinder optreedt en betere doorstroming wordt verkregen. Een actieplan wordt nader uitgewerkt om die doelstellingen te realiseren.

Voorgenomen acties betreffen hybride stadsbussen, elektrisch personenvervoer en oplaadpunten, zonneponten en het bevorderen van fietsgebruik moeten naast de Waterbus en de Merwedelingelijn bijdragen aan de doelstellingen. Ook worden de kansen geïnventariseerd voor een varend kennis-, opleidings- en promotiecentrum duurzame binnenvaart, walstroomvoorzieningen, verduurzaming wagenpark gemeenten en efficiënte en duurzame bouwplaatsen.

advertentie
advertentie