Sterrenkijken bij Huygens

9 maart 2013 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens opent op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart de sterrenwacht en het zonneobservatorium voor het publiek. Dit in het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen die voor de 37e keer worden gehouden. Iedereen die door een echte telescoop sterren en planeten wil zien kan op vrijdag- en zaterdagavond van 19:00 tot 23:00 uur komen kijken.

Aan het begin van de avonden is de maan zichtbaar. Deze is kort voor het Eerste Kwartier en de kraters, bergen en valleien zijn dan goed te zien. In het westen is de planeten Jupiter als een opvallende heldere ster zichtbaar. Door de telescoop zijn van deze reuzeplaneet de wolkenbanden te zien en vier maantjes. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de sterrenbeelden die aan de hemel staan en kunnen dubbelsterren, sterrenhopen en de orionnevel worden bewonderd.

Waarschijnlijk is er vroeg op de avond een komeet te zien. Komeet Panstarrs staat laag boven de westnoordwestelijke horizon, in het sterrenbeeld Andromeda. Als de komeet net zo helder blijft als op het zuidelijk halfrond, dan zal hij met het blote oog zichtbaar zijn.

Op zaterdagmiddag van 13:30 tot 18:00 uur richten de leden van Huygens kijkers met speciale filters op de dichtstbijzijnde ster: de zon. Ook de heliostaat, die de vereniging bezit, wordt in stelling gebracht. Met dit unieke instrument kan de zon binnen vergroot worden geprojecteerd en bekeken. Met wat geluk zijn er zonnevlekken te zien.

Uiteraard zijn zon en sterren alleen te zien bij heldere hemel. Maar ook bij bewolkt weer kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht en het zonneobservatorium. Binnen in de zaal zijn er presentaties. Iedereen die geïnteresseerd is, jong en oud, is van harte welkom aan de Matenaweg 1 in Papendrecht bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Toegang is gratis. Voor routebeschrijving en meer informatie zie: www.verenigingchristiaanhuygens.nl.

advertentie
advertentie