Overheidshulp onvoldoende bekend

13 maart 2013 om 00:00 Nieuws

'Er mogen geen kinderen buiten de boot vallen'

SLIEDRECHT - 'Lokaal initiatief voor arme kinderen krijgt vorm', schreef Het Kompas twee weken geleden. Een groepje Sliedrechters (waaronder de directeur van een basisschool en een predikant) pakt de handschoen op om verborgen armoede in hun dorp aan te pakken. In elk geval om te voorkomen dat kinderen hier de dupe van worden en in een sociaal isolement terechtkomen omdat hun ouders geen contributie kunnen betalen. Wethouder Johan Lavooi hield de gemeenteraad dinsdagavond voor dat er voorzieningen zijn voor deze sociale problematiek. ,,Het minimabudget van de Sociale Dienst Drechtsteden heeft geen tekort. Geld is niet het probleem. Wél de bekendheid of beter gezegd het gebrek daaraan."

Door Erik de Bruin

Lavooi vertelde dat hij een vergadering heeft bijgewoond van het comité. ,,Het is mij opgevallen dat er veel onbekendheid is over de instrumenten die er op dit gebied zijn. Ouders kunnen een beroep doen op Stichting Leergeld en het SMS Kinderfonds. In 2012 zijn 160 kinderen in Sliedrecht geholpen", aldus de wethouder. De CDA-fractie in Sliedrecht had om deze cijfers gevraagd. Namens de christendemocraten verzocht Vincent Prins de gemeente de regie te voeren. ,,Zodat er geen Sliedrechtse kinderen buiten de boot vallen." Hij vroeg hoe het zit met de signalering van arme gezinnen en kinderen op scholen en bij de gemeente zelf. Lavooi antwoordde oprecht dat hij daar zijn vraagtekens bij zet. Over een week schuift hij weer aan bij het comité. Wellicht komt het tot één-tweetje.

Echt op één lijn zitten ze nog niet, zo blijkt uit een reactie van initiatiefnemer Nicole Boer. ,,De wethouder heeft gewezen op twee fondsen (die hierboven worden genoemd, red.). Wij hebben uitgelegd dat we niet het wiel opnieuw willen uitvinden, maar aanvullend willen werken. Lang niet iedereen komt in aanmerking voor overheidshulp terwijl ze wel zodanige financiële lasten hebben dat ze een tientje per maand om hun kind(eren) te laten sporten of muziek maken niet kunnen missen. Ook zijn er zat mensen die geen fondsen aanschrijven en hun problemen verborgen houden voor de buitenwereld. Hen willen we helpen." Het liefst door een deal te sluiten met verenigingen. ,,We willen met gesloten beurzen werken én in de anonimiteit. Alleen wij en de penningmeester weten bij wijze van spreken dat een kind gratis lid is. Ik denk dat dit voor elke vereniging mogelijk moet zijn." Binnenkort wordt een uitgewerkt plan gepresenteerd aan verenigingen. Na de zomervakantie wil het comité haar ideeën omzetten in daden.

advertentie
advertentie