Maagstrelend jubileum Fa. de Vries & Zn.

15 maart 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Anne en Jeanine de Vries vieren het 65-jarig jubileum van hun bedrijf Fa. de Vries & Zn. met een verkoopexpositie van twintig werken van kunstschilder Adri Stam. Om het jubileum extra glans te geven gaat de opbrengst volledig naar de Voedselbank Sliedrecht en doet Fa. de Vries er nog een schep bovenop.

Sliedrechter Adri Stam trad in 1957 als huisschilder in dienst bij Anne en Gaitzen de Vries, respectievelijk de opa en vader van Anne. In 1965 verlaat hij de firma en komt later in opdracht van Monumentenzorg zelfs terecht in Museum van Gijn in Dordrecht. Ook met het schilderen van kunst is hij, op advies van zijn toenmalige leraar Ad de Keijzer, al vroeg begonnen. Dan volgt een opmerkelijke carrièreswitch. Hij haalt zijn papieren en gaat aan de slag als wis- en natuurkundeleraar bij het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg.

Biesbosch

Bij het bereiken van de VUT-leeftijd adviseerden vrouw en kinderen hem het kunstschilderen weer op te pakken. Adri: ,,Als liefhebber van de Biesbosch ben ik aan de slag gegaan met het maken van foto's. Die werk ik op A4-formaat uit in mijn atelier op de vliering van onze woning. Een groter formaat kan daar niet.'' Het resultaat is verbluffend. Hij schildert zo realistisch dat het werk nauwelijks van een foto te onderscheiden is. Dan gebeurt er iets aparts. Adri voorziet de schilderijen van minuscule ooghaakjes om ze op te hangen. Die zijn lastig te verkrijgen. Een bezoek aan de lijstenmakerij van Fa. de Vries leek hem een goed idee. Van het één kwam het ander. Anne vroeg hem een paar van zijn schilderijen te mogen exposeren en geconfronteerd met de kwaliteit ontstond het idee voor een verkoopexpositie. Echter; Adri wil geen betaling ontvangen voor zijn kunstwerken. Vandaar dat Anne de Vries met de suggestie kwam: ,,Dan schenk je het toch aan een goed doel! De geopperde voedselbank vond Adri gelijk een geweldig idee. ,,Mooi dat de opbrengst ten goede komt aan mensen die het 't hardst nodig hebben.'' De natuurtaferelen, voor het grootste deel uit de Biesbosch, maar ook uit eigen tuin en bijvoorbeeld aan het IJsselmeer, hangen bij De Vries tot half juni. Op een tv-scherm verschijnt ondertussen al zijn werk. Er bestaan namelijk ook dorps- en stadsgezichten en ander werk van de hand van Adri.

Voedselbank

De tentoongestelde werken van Adri Stam kosten gemiddeld driehonderd euro. Anne en Jeanine leggen bij elk verkocht schilderij honderd euro bij. In geval van succes mag de Voedselbank rekenen op een aanzienlijk bedrag. Een mooie stimulans om eens een kijkje te komen nemen en met een aankoop een schitterend kunstwerkje te bemachtigen én het goede doel te steunen. Anne: ,,Er is een overeenkomst in verband met ons jubileum. Adri heeft zich als huisschilder ontwikkeld tot kunstschilder. Ook wij hebben met verfkunst een stap gemaakt naar de kunst.'' Ook de klanten kunnen van het feestje meegenieten middels een kunstkadobon. Namelijk bij aankoop van gordijnen krijgen zij niet alleen tien procent korting, maar ook nog een cadeaubon ter waarde van vijf procent van de aankoop. Te besteden aan Kunst.

advertentie
advertentie