Column zorgbelang

3 april 2013 om 00:00 Nieuws

Zorgbelang Zuid-Holland behartigt de belangen van mensen die gebruik maken van zorg en welzijn. Met vragen op dit gebied kunt u terecht bij de afdeling Informatie en Klachtopvang. Hieronder volgt een voorbeeld.

Mag de dokter de behandelovereenkomst beëindigen?

Mevrouw van Loon gaat altijd mee als haar 89-jarige vader naar de huisarts gaat. Zij wil de belangen van haar vader, die zaken niet meer zo goed onthoudt, zo goed mogelijk behartigen. Helaas zijn de huisarts en zij het vaak niet met elkaar eens over wat de beste behandeling voor haar vader is. Dit geeft geregeld spanningen. Op een dag heeft de huisarts tegen haar vader gezegd, dat hij de behandelovereenkomst per direct wil beëindigen. Hij vindt het een onwerkbare situatie en dat komt door zijn dochter.

Mevrouw van Loon is perplex. Kan een huisarts dit zomaar doen?

Zorgbelang antwoordt

Een hulpverlener mag een behandelrelatie opzeggen, maar moet hiervoor dan zwaarwegende redenen hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: het ontbreken van een vertrouwensrelatie, fysieke of verbale bedreiging of het niet meewerken aan de behandeling. Als een arts de behandelingsovereenkomst opzegt, moet dit zorgvuldig gebeuren.

In deze situatie zijn er twee vragen die beantwoord moeten worden.

De eerste vraag is of er een zwaarwegende reden om de behandelrelatie te beëindigen.

De huisarts ervaart de relatie met de dochter, als vertegenwoordiger van haar vader, als verstorend. Het ontbreekt naar zijn idee aan een vertrouwensrelatie, waardoor een onwerkbare situatie is ontstaan. Dit kan een reden zijn om de behandelingsovereenkomst op te zeggen.

De tweede vraag is of hij dit zorgvuldig heeft gedaan. Heeft hij al eerder en bij herhaling aangegeven dat het voor hem een onwerkbare situatie is? En geeft hij een redelijke termijn voor de beëindiging en het vinden van een andere huisarts? Als dit niet het geval is heeft de huisarts niet voldaan aan de geldende richtlijnen voor het beëindigen van de behandelovereenkomst.

Ook een vraag of klacht over de zorg? Bel dan naar (0900) 243 70 70 of mail naar ik@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

advertentie
advertentie