Afbeelding

Sliedrecht luidt de noodklok

3 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het gaat pijn doen”, liet wethouder Hans Tanis donderdag al weten tijdens de presentatie van de bezuinigingsvoorstellen. Diverse organisaties maken zich inderdaad al zorgen om die pijn en luiden de noodklok. Zo laat Crescendo weten zeker te willen inspreken in de raadsvergadering van aanstaande dinsdag wanneer de voorstellen besproken worden. Ook Elektra, de Sliedrechtse musea en de kinderboerderij beraden zich over hun strategie.

Door Caroline Voorbergen

De lijst bezuinigingsvoorstellen is lang en zal de hele Sliedrechtse bevolking treffen, in brede zin. De klappen vallen niet alleen bij de culturele en welzijnsorganisaties. Wél is het zo dat uit die hoek nu al de meeste reacties zijn te horen. Crescendo bijvoorbeeld luidt de noodklok. De muziekschool krijgt in het voorstel te maken met een forse bezuiniging. Waar nu geld is voor 80 leerlingen per jaar, zullen straks slechts 50 leerlingen bediend kunnen worden. Volgens voorzitter Lean Besseling is het echter meer dan dat. ,,Het effect is veel groter dan die 30 leerlingen. Het zal een enorme verschraling tot gevolg hebben. Daar willen we de raad dinsdag zeker voor waarschuwen.” Besseling zegt dat zelfredzaamheid voor een organisatie als Crescendo een moeilijk te realiseren optie is. ,,We hebben veel minder zichtbaarheid in de samenleving dan bijvoorbeeld een sportclub. Sponsoring is dus eigenlijk meer donatie.” Ook zegt de voorzitter dat intern bezuinigen geen optie is. ,,Er blijft bij ons niets aan de strijkstok hangen. We zijn geen commerciële club met betaalde mensen aan het roer. Elke euro gaat naar de leerling, dus de bezuinigingen raken ook direct de jeugd.”

Diezelfde zorg deelt Henk van Griensven van Jongerenwerk Sliedrecht. ,,Juist in deze tijd van stijgende jeugdwerkloosheid zijn wij hard nodig. En we moeten de jeugd ook wel iets kunnen bieden. De bezuinigingen voor 2014 vallen voor ons eerlijk gezegd nog mee (korting op KNOTS en sluiting van de speel-o-theek, red.), maar ik vrees het ergste voor de jaren daarop. Wij gaan de voorstellen nog eens goed bekijken en zullen zeker ons geluid laten horen.”

De twee Sliedrechtse musea moeten in de voorstellen elk 25 procent van de subsidiebijdragen inleveren. ,,Dat is fors”, zegt Remco van de Ven, die in het bestuur van beide musea zit. ,,We zijn uiteraard teleurgesteld en beraden ons nog binnen beide besturen over de te nemen acties.”

Voor de Kinderboerderij, de Woeste Weide en het NME-centrum wordt in de voorstellen een plan gelanceerd om een Feitsmastichting in het leven te roepen. De kinderboerderij valt dan niet meer onder de overheid, maar krijgt nog wel een subsidie. ,,We hebben zelf aan dit idee meegewerkt en daar valt dus over te praten. Voordeel is dat je dan actiever kan worden op het gebied van fondsenwerving. Maar het plan valt of staat met een kundig stichtingsbestuur, de hoogte van de subsidie en de afspraken die we kunnen maken met Drechtwerk.” In de voorstellen zijn ook scenario’s opgenomen - die niet de voorkeur van het college hebben - waarbij gesproken wordt van sluiting van alle voorzieningen. ,,Dan vraag je je toch af waar we mee bezig zijn. Zeker nu we hier net een mooi nieuw gebouw aan het neerzetten zijn. We zullen ook nog ons standpunt op korte termijn bepalen wat betreft de diverse scenario’s.”

advertentie
advertentie