Buurt Bestuurt: bewoners pakken aan, instanties werken mee

4 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onveilige verkeerssituaties, vervuiling, overlast, kapotte speeltoestellen, hondenpoep; het zijn, soms grote, ergernissen. Er moet wat aan gebeuren, de situatie moet veranderen. Buurt Bestuurt biedt mensen en instanties de kans dit mogelijk te maken. Tijdens een bijeenkomst op woensdag 3 april in het Griendencollege, georganiseerd door het Wijkplatform -oost, werd uiteengezet hoe dit kan.

Door Jan Wieman

De bedenker van het project, Hans Hoekman van de politie Rijnmond, schetste aan de hand van een film en sheets het idee: bewoners signaleren de misstanden, melden deze en bepalen zelf de prioriteit van aanpak. Ze plannen de actie en… gaan zelf tot actie over. Er wordt maandelijks een top-3 samengesteld en samen met de politie, gemeente, het open jongerenwerk (S.O.J.S.), de woningbouwvereniging, buurttoezicht en anderen wordt het probleem aangepakt. Het probleem wordt niet alleen op het bordje van de overheid gelegd, mensen gaan er zelf mee aan de slag.

De aanpak en de resultaten van de actie worden via twitter, facebook kranten en andere publiciteitsmiddelen gemeld. Elke maand wordt een andere belangrijke ergernis aangepakt.

Dat veel burgers betrokken zijn bij dit onderwerp bewees het aantal aanwezigen: zo'n zestig personen hoorden en keken aandachtig wat dit project inhoudt. Nog tijdens de bijeenkomst werden de eerste prioriteiten gemeld en werd door tenminste tien personen medewerking aan het project toegezegd.

Wijkagent Hans van Schaik heeft er zin in. ,,Vanaf volgende week gaan we over tot actie. Iedere maand zullen we samen met de bewoners in een andere buurt van de wijk tot actie overgaan. De terugkoppeling van de actie en het melden van de resultaten is erg belangrijk. Dat ga ik doen via diverse kanalen, zoals twitter, facebook en kranten. Je moet laten zien wat je doet en wat het resultaat ervan is", zegt de wijkagent. ,,De bewoners weten veel meer als ik; die zijn 24 uur per dag in de wijk. Zij horen en zien veel meer als ik ooit kan doen. Zij kunnen vertellen wat nodig en belangrijk is, zij kunnen samenwerken om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten. Natuurlijk zal ik actie ondernemen en hen waar nodig en mogelijk ondersteunen.''

De ook aanwezige burgermeester van Hemmen heeft er vertrouwen in dat dit tot goede resultaten zal leiden, hij wees erop dat de inbreng en inzet van de bewoners zelf van groot belang is, maar gaf de garantie dat vanuit de gemeente zeker ondersteuning en medewerking zal worden verleend.

advertentie
advertentie