Kees Wessels verslaat koploper

7 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Met nog slechts twee ronden te spelen in de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht is de kampioen nog niet bekend. Koploper Peter van den Bergh had direct kampioen kunnen worden door minimaal remise te spelen tegen Kees Wessels, maar de kersverse echtgenoot Van den Bergh kreeg eerst in de opening het inmiddels in Frankrijk vermaarde André van Duin-gambiet tegen om vervolgens in het eindspel een ontketende Wessels over zich heen te krijgen. De aanstaande kampioen moest met nog maar een paar seconden op de klok opgeven.

Nummer twee Wim Hokken speelde - bijna  traditioneel - remise tegen Jerry van Rekom en wist zo de marge op Peter van den Berg te verkleinen. Hokken heeft nog kans op het kampioenschap wanneer hij de laatste twee rondes wint, maar dan mag Van den Bergh geen enkel punt meer pakken.

Voor de overige plaatsen in de top 5 zijn er nog drie kandidaten. Jerry van Rekom en Kees Wessels kregen gezelschap van Niels Mijnster die verrassend wist te winnen van Wim Pool en zo zijn goede vorm uit het begin van het seizoen weer een beetje terug heeft. De ruimte tussen de tweede en de vijfde plaats is slechts 65 punten, dus hier is alles nog mogelijk.

Robert van Rekom is wel zeker van een plaats in de top 10 na gedegen winst op Henk Prins. Peter Vis pakte het volle punt tegen André van Dieën en heeft weer zicht op een top 10 notatie. Peter Dekker en Jan Sulman hielden elkaar de hele avond bezig. Sulman speelde het Jänisch-gambiet en kwam beter uit de opening. In het middenspel wist Dekker het initiatief over te nemen na een blunder van Sulman, maar raakte in het toren-pionnen-eindspel de weg kwijt en moest alsnog zijn koning omleggen. De partij tussen Jurgen den Haan en Peter van de Poel eindigde met een keurige overwinning voor de jeugdspeler, terwijl Martin Prins tegen Hans Snel zijn pluspionnen uiteindelijk in  winst kon omzetten.

Hans 'Kazan' Dubbeldam wist op uiterst curieuze wijze te winnen van Marcel Klein. Al tijdens de opening speelde Dubbeldam Dd8-a5 met schaak, maar beide spelers hadden niet gezien dat er nog een pion op c7 stond. Pas nadat Klein had opgegeven en beide spelers de partij gingen naspelen kwam de onreglementaire zet boven water.

Onderin was er nuttige winst voor Mark van Hulst die J.W. Kraaijeveld beet nam door 2 pionnen te offeren, waarna Kraaijeveld ineens zijn koning en dame in een paardvork kreeg en de partij meteen kon opgeven. Martijn Stoker had weinig moeite met Cees Moes en Michiel van den Bergh kon zijn kwaliteit voorsprong tegen Leo Koppelaar niet uitbouwen en moest genoegen nemen met remise.

advertentie
advertentie