Van 'illegaal' clubje naar grote familievereniging

9 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het gaat de Sliedrechtse korfbalclub Merwede voor de wind. Met een record aantal leden en sterke sportieve prestaties beleeft de club een aantal topjaren. Dit jaar wordt bovendien het 75-jarige jubileum van SKC Merwede gevierd. Een jubileum waar vanuit de club met de kenmerkende rood-witte clubkleuren veel aandacht aan wordt besteed.

Op dit moment groeit SKC Merwede op gezonde wijze. Met 450 leden en 37 ploegen in de competitie is de vereniging nog nooit zo groot geweest. Voorzitter Rick Landa wijdt dit onder andere aan twee zaken: ,,Ten eerste is er de aansporing vanuit de ouders en de overheid om kinderen aan het sporten te krijgen. De ouders lijken tegenwoordig te beseffen dat beweging gezond is en daarom worden de kinderen gestimuleerd om te sporten. De tweede reden is dat SKC Merwede een echte familieclub is en ouders hun kinderen al op jonge leeftijd meenemen naar de vereniging. Hierdoor worden de kinderen later vanzelf ook lid van onze vereniging.''

Als er gevraagd wordt naar de hoogte- en dieptepunten, dan noemen zowel de huidige voorzitter Rick Landa als oud-bestuursleden Arend van der Waal en Daan Struijk het volledig afbranden van de kantine in 1996. Vermoedens over brandstichting zijn er altijd geweest, maar een dader is nooit gevonden. Wel werd de collectieve inzet van de leden geroemd om de situatie te herstellen. ,,Veel mensen hebben op hun eigen manier een steentje bijgedragen om een nieuwe kantine op te bouwen. Deze vrijwillige inzet was op zichzelf wel weer een hoogtepunt en ik denk dat de club er sterker uit is gekomen'', aldus Arend van der Waal. Een ander recenter punt waar de club trots op is was het landelijke kampioenschap in de eerste klasse van de B1-jeugd vorig jaar.

Ook is de vereniging zeer content met het succesvol oprichten van de tak voor mensen met een verstandelijke beperking. Na een aantal mislukte pogingen lukte het SKC Merwede om enkele jaren geleden een stabiel G-team op te zetten en inmiddels telt de vereniging zelfs twee G-teams. Voorzitter Rick Landa vertelt hierover: ,,De vereniging probeert een eerlijk evenwicht tussen de selectie en de breedtesport te maken waardoor het voor iedereen die geïnteresseerd is mogelijk is om in de vereniging te integreren."

SKC Merwede kijkt ook naar de toekomst. Op sportief vlak geeft Daan Struijk aan dat het potentieel er is om het eerste team te laten groeien tot een stabiele eersteklasser. Ook wil de vereniging de stabiele aanwas van jeugd behouden en desnoods nog gecontroleerd doorgroeien naar 500 leden. Struijk: ,,Maar het hart van de vereniging moet wel altijd hetzelfde blijven: een positieve, open houding en een familiaire vereniging waar iedereen zich thuis voelt."

Activiteiten

SKC Merwede werd officieel opgericht op 19 juli in 1938 en sloot zich toen aan bij de christelijke korfbalbond. Oud-bestuurslid Arend van der Waal geeft aan dat er daarvoor al enkele jaren "illegaal'' werd gekorfbald in Sliedrecht. Dit betekent dat er al recreatief gekorfbald werd in Sliedrecht , maar dat er geen competitie werd gespeeld. Nu het 75ste jaar van het bestaan van de vereniging is aangebroken is SKC Merwede activiteiten aan het plannen om dit jubileumjaar niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Naast de algemene reünie tijdens de slotdag op 22 juni zijn er de komende maanden nog diverse andere activiteiten gepland. Zo is er op vrijdag 19 april een receptie voor genodigden zoals sponsoren, de gemeente, maar ook omliggende verenigingen. Op 20 april is de officiële aftrap van het jubileumjaar voor leden. Tijdens deze feestdag zijn er diverse activiteiten. Zo vindt er een wedstrijd korfbal en voetbal plaats tussen de G-teams van SKC Merwede en de voetbalvereniging Sliedrecht. Ook worden er diverse leuke competities gehouden zoals een koppelschiettoernooi, een ballonnenwedstrijd en 's avonds is er een cocktail/karaokeavond. Ook wordt op deze dag het nieuwe logo van de vereniging onthuld.

Daarnaast is het SKC Merwede dit jaar gelukt om de organisatie van het NK B-jeugd binnen te slepen. Vorig jaar leverden de B1-Merwedianen een unieke prestatie door landskampioen van de eerste klasse te worden. Uit de vele aanmelding heeft SKC Merwede de eer gekregen om dit jaar het kampioenschap op 15 juni te organiseren.

Voor de reünie wil SKC Merwede oud-leden die het contact met de vereniging enigszins zijn verloren opnieuw begroeten. De commissie hoopt dan ook dat mensen, hun familie en vrienden wijzen op de aanstaande reünie op 22 juni. Aanmelden is voor iedereen met affiniteit met de vereniging mogelijk via de website van SKC Merwede.

advertentie
advertentie