STOER: zware consequenties

10 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Burgemeester Van Hemmen klaagde onlangs nog over lege publieke tribunes en geringe betrokkenheid van de burger bij de lokale politiek. Hij kreeg zijn zin. Dinsdagavond zat de tribune meer dan vol bij de bespreking van de bezuinigingen voor 2014 in het kader van het traject STOER (Sliedrecht TOekomstvast En Robuust). Ook waren er diverse inspreekmomenten van verenigingen en stichtingen die hun grote zorg uitten. Gezien deze grote publieke belangstelling voor de plannen besloot de gemeente tot een spreekavond voor burgers, verenigingen en instellingen. Hier mogen zij allen hun zegje kunnen doen over de gevolgen die zij denken te ondervinden van de bezuinigingen. De datum voor deze avond wordt eind deze week bekend gemaakt.

Door Jan Wieman

De burgemeester en wethouders legden de raad meer dan 100 voorstellen voor, waarvan zij er 77 "haalbaar'' achten. Hiermee kan dan € 1,4 miljoen worden bezuinigd. De raad was kritisch over STOER: de hausse aan voorstellen en vele bijbehorende stukken zijn erg laat aan de raadsleden voorgelegd; de voorstellen zijn onvoldoende beargumenteerd; er zijn te weinig fundamentele keuzes gemaakt en de kaasschaafmethode is teveel gehanteerd.

Kritiek kwam er ook van de insprekers. Crescendo met haar muziekschool, Speel-o-theek de Knuffelbeer, voetbalvereniging Sliedrecht en Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht maakten gebruik van de inspreekmogelijkheid en vertelden over de consequenties van de voorgestelde bezuinigingen voor hen. ,,We zullen 6 à 7 muziekdocenten moeten ontslaan, moeten van tientallen leerlingen afscheid nemen en vrezen verhoging van het lesgeld waardoor muziek maken een hobby voor kinderen van rijke ouders wordt", zei Lean Besseling, voorzitter van Crescendo. ,,Onze bijna 25-jaar oude speel-o-theek, die z'n nut bewezen heeft met 2000 leningen per jaar, zal de deuren moeten sluiten", waarschuwde Riet Wieman van De Knuffelbeer. ,,Ik zie het als een ontkenning van wat v.v. Sliedrecht al heeft gedaan en nog steeds doet om te bezuinigen. Ik vrees voor een forse verhoging van de contributie", sprak Tom Pauw namens de voetbalvereniging. ,,De activiteitenweek KNOTS waar elke zomervakantie minimaal 500 kinderen van genieten zal verdwijnen en andere zeer gewaardeerde activiteiten komen onder druk te staan", zei Dave Kempel van SOJS.

Het werd geen avond met vuurwerk. Er waren wel schoten voor de boeg en tendensen waar te nemen. Zoals de verhoging van de hondenbelasting en het verhogen van de WOZ (Sliedrecht behoort bij de top-10 van laagste OZB per huishouden, zie pagina 5), het verminderen van onderhoud aan de bankjes en het openbaar groen door Drechtwerk en daarmee gepaard gaande ontslag, het verdwijnen van cameratoezicht bij de horeca, de stations en in winkelgebieden, het snijden in de formatie van het ambtenarenapparaat. Diverse fracties lieten blijken dat zij het wel erg schrijnend vonden dat zoveel "lokalen'' moeten lijden terwijl het college een voorstel heeft klaar liggen om € 33.000 subsidie te verlenen voor een kunstwerk langs de Drechtoevers.

Een golf van vragen en interrupties daarop, leidde tijdens de vergadering al tot plannen die verduidelijking en heroverweging van de voorstellen tot gevolg moeten hebben. De wethouders gaven hun toezegging dat diverse voorstellen nog eens nader door hen bekeken zullen worden. Tijdens de raadsvergadering van 7 mei zullen knopen worden doorgehakt. Betrokkenen en belanghebbende verenigingen en instellingen kunnen voor die tijd hun stem laten horen tijdens de genoemde spreekavond.

advertentie
advertentie