Ingezonden brief: 'Klus & Zo'

13 april 2013 om 00:00 Nieuws

Afgelopen vrijdag trof ik een briefje aan in mijn brievenbus. Een briefje waarin mededeling werd gedaan door Klus & Zo (ASVZ - de Merwebolder) dat het niet langer mogelijk is om in de wijk blik, glas en plastic op te halen, omdat er een klacht is binnengekomen vanwege de geluidsoverlast tijdens het storten van het vuil in de desbetreffende stortplaats.

Omstreeks diezelfde dag werd landelijk bekend dat ondernemers en vakbeweging in Nederland er samen voor hebben gezorgd dat er voorlopig geen quotum van 5% wordt gesteld aan het minimum aantal gehandicapte werknemers in een bedrijf, etc.

Zo gaan we dus vandaag met gehandicapten om, dacht ik.

Het was een mooi gezicht, die buitenactiviteit van Klus & Zo in onze wijk; precies een activiteit die paste bij de cliënten. Met bewondering keek ik toe hoe zij wekelijks door de wijk heen werden gedirigeerd door de leiding.

Helaas, het kan niet worden voortgezet, omdat er een klacht vanwege geluidsoverlast is ingediend. Ik kan die klacht niet beoordelen, maar waar het hier om gaat is dat iemand geen oog heeft voor het belang van zo'n ophaal activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking. Die het niet begrijpt dat het voor hen juist belangrijk is om buiten te zijn, omdat zij verder tot bijna niets in staat zijn. En juist dat wat zij kunnen, wordt hen nu ontnomen.

Ja, we hebben in ons land de mond vol over hoe erg het is om gehandicapt te zijn, en dat is het natuurlijk ook, maar als het puntje bij het paaltje komt, weten we niet hoe snel we plannen en mogelijkheden moeten torpederen.

Gelukkig zijn er bedrijven die zich wel inzetten, zoals CasaTrend op de Meubelboulevard alhier en gelukkig zijn er nog mensen die activiteiten financieel ondersteunen, zoals afgelopen dagen bij de Benefiet Gala Shows van United by Music in De Lockhorst, maar verder is er dus nog heel veel te winnen voor gehandicapten.

Gerard de Haan

Sliedrecht

advertentie
advertentie