Griendencollege slaat bruggen met bedrijfsleven

16 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Griendencollege krabbelt er langzaam bovenop. De VMBO-school - waar jongeren zowel technisch onderwijs kunnen volgen als de Theoretisch Leerweg kunnen bewandelen - kampte een aantal jaren achter elkaar met een dalend aantal leerlingen en had financiële steun nodig van de gemeente. ,,Het leerlingaantal heeft zich inmiddels gestabiliseerd. We hopen over een jaar weer een groei door te maken”, aldus Albert Visser, die deel uitmaakt van het schoolbestuur en ook bestuurslid is van de Vereniging Sliedrechtse Ondernemers (VSO). Door bruggen te slaan met het bedrijfsleven in Sliedrecht en omgeving hoopt de school er weer helemaal bovenop te komen.

Door Erik de Bruin

,,Natuurlijk zijn het twee gescheiden werelden, maar het zijn wel twee werelden die elkaar veel meer zouden moeten ontmoeten. Komend schooljaar gaan we daar een aanzet toe geven.” Aan het woord is schooldirecteur Erik van Noordenne. Hij voert in het begin de boventoon tijdens een mini-bijeenkomst die hij heeft belegd in zijn werkkamer. Overigens pas nadat Jan Podt heeft uitgelegd wat de inbreng is van Rotaryclub Sliedrecht e.o. en Lionsclub Alblasserwaard bij het bruggen slaan. Podt is de initiator namens beide serviceclubs, die normaal gesproken ergens geld in stoppen via fondsenwerving, maar in dit geval vooral energie/mankracht steken in het project, dat samen met het Griendencollege is opgezet en wordt uitgevoerd met behulp van de al genoemde VSO, de ondernemersvereniging in buurgemeente Hardinxveld-Giessendam en de ‘Vrienden van het Griendencollege.’ ,,Erik (van Noordenne, red.) heeft ons geënthousiasmeerd. Toen hij vertelde dat het Griendencollege meer kenmerken wil vertonen van de ambachtsschool die zij vroeger was, bleek dat prima te passen in ons idee om een nieuw project op te starten dat in elk geval te maken heeft met jeugd en waarin ook het aspect zelfwerkzaamheid naar voren komt.”

In mei krijgen alle circa 150 lokale en regionale bedrijven waarmee contact is gelegd een folder opgestuurd. Van Noordenne: ,,Daarna nemen we weer contact op en vragen we hoe ze in het schooljaar 2013-2014 de vier uur willen invullen die we van ze vragen. Dat kan bijvoorbeeld via een bedrijfsbezoek of een gastcollege. Omdat het anders voor bedrijven niet te managen is en omdat ondernemers eerst moeten ontdekken dat het leuk is verwachten we nog niet te veel. We hebben het echter wél over 150 ondernemingen! Die in principe allemaal een aandeel leveren. Ik heb van niemand een afmelding gehad. Ze openen hun hekken. Je kunt twee uurtjes meekijken of bijvoorbeeld écht etaleren in een schoenenwinkel. Dat soort dingen gebeurt al wel, maar niet gestructureerd en niet over de hele breedte van onze opleiding. We willen alle leerlingen laten kennismaken met wat waar je later je geld mee zou kunnen verdienen. Zodat je ze echt verder helpt en ze niet alleen een vak leert uitoefenen. Als een leerling op zijn vijftiende/zestiende de school verlaat moet hij of zij bewust een bepaalde richting inslaan. We hebben niet alleen de taak om op te leiden, maar ook om inzicht te geven.”

Onderwijswethouder Hans Tanis spreekt zijn waardering uit voor de manier waarop het Griendencollege zichzelf op de kaart zet en samen optrekt met het bedrijfsleven. Nu de focus wordt gelegd op het slaan van bruggen met het omringende bedrijfsleven kan verder worden gebouwd aan een steviger bestaansrecht. Het feit dat het aantal aanmeldingen ten opzichte van 2012 met 50 procent is toegenomen (door een grote uitstroom van leerlingen die examen doen blijft het totaal aantal leerlingen stabiel) is een positief teken aan de wand. De school wil de stijgende lijn voortzetten.

advertentie
advertentie