'Liever bankjes dan beelden'

17 april 2013 om 00:00 Nieuws

Gemeenteraad schiet kunstvoorstel af

SLIEDRECHT - ,,Het voorstel an sich is niet verkeerd, maar gekeken naar de bezuinigingsvoorstellen die we als gemeenteraad op ons bordje hebben gekregen kun je spreken van een beroerde timing. We weten nog niet of we met het voorstel akkoord kunnen gaan." Hiermee opende Marije Mulder van de SGP-ChristenUnie dinsdagavond het raadsdebat over de mogelijke huur van beelden, die worden geplaatst op verschillende plekken langs het water. Hier hangt een prijskaartje aan van 30.000 euro. Wethouder Johan Lavooi vroeg haar aan het einde van de discussie om een tipje van de sluier op te lichten. Om zo te weten te komen of tijdens de besluitvormende raadsvergadering op 7 mei een meerderheid instemt met het collegevoorstel. Dat zal niet het geval zijn.

Door Erik de Bruin

De SGP-ChristenUnie bepaalt, zo legde Mulder uit, haar standpunt op basis van de beraadslagingen die dinsdagavond tijdens de opiniërende bijeenkomst plaatsvonden. De fracties van het CDA, PRO Sliedrecht en de VVD lieten duidelijk blijken tegen het voorstel te zijn. PvdA-raadslid Connie de Bruin sprak van een fantastisch plan, maar deed dat, zo biechtte ze direct op, op persoonlijke titel. Haar fractie is verdeeld en laat dinsdagavond 7 mei weten waartoe het nadere fractieberaad heeft geleid. Veel maakt dat niet want door de andere partijen is er al een streep doorheen gezet. ,,Wij kiezen liever voor bankjes dan voor beelden", sprak CDA-raadslid Ton Spek duidelijke taal. ,In deze tijd van bezuinigen is het niet uit te leggen dat je hier geld aan uitgeeft." Hanny Visser - Schlieker van PRO Sliedrecht had het ook over slechte timing en een slecht voorstel. ,,We waren onaangenaam verrast toen we het voorstel lazen. We gaan overal op bezuinigen (de gemeenteraad besluit op 7 maart over de circa honderd bezuinigingsvoorstellen van het college, die tezamen een bedrag van 1,4 miljoen behelzen, red.) en geven op hetzelfde moment net zo gemakkelijk 30.000 euro uit aan drie kunstwerken, die we bovendien slechts huren voor een periode van vier jaar. En dan lees je ook nog eens dat de bekostiging geen probleem is."

Wethouder Lavooi probeerde te redden wat er te redden valt. Hij wees op de reserve Toepassing Beeldende Kunst waarover de gemeenteraad in 2004 heeft besloten. ,,De gemeente heeft in totaal 43.000 euro tot zijn beschikking om op dit gebied iets te kunnen realiseren. Dit leek ons een uitgelezen moment om met een voorstel te komen. Binnen de zes Drechtsteden bestaat het initiatief de oevers van de verschillende plaatsen te verbinden door een lint van beeldhouwwerken en hiermee de onderlinge verbondenheid zichtbaar te maken. Met betrekking tot Sliedrecht zijn vorig jaar de eerste contacten gelegd. Onze gemeente kan aansluiten op de Beeldenparkroute waarmee in Papendrecht en Zwijndrecht een aanvang is gemaakt. Bij de Waterbus, op de kade langs de haven en bij de spoorbrug zijn mijns inziens schitterende locaties voor beelden kunst." Hij gaf toe dat de timing slecht is: ,,Een halfjaar geleden zou nog geen directe link zijn gelegd met de bezuinigingsoperatie STOER." De wethouder slaagde er niet in de raad te overtuigen, zo bleek wel uit de reactie van Spek. Hij liet weten dat de tijdelijkheid en de ervaringen in andere plaatsen (in Papendrecht en Zwijndrecht zijn beelden gestolen en vernield) ook een negatieve rol spelen. Wat het CDA en PRO Sliedrecht betreft kan de reserve worden opgeheven en wordt het geld (lees: 43.000 euro) doorgesluisd naar de Algemene Reserve. ,,Het mag best worden besteed aan kunst en cultuur, maar voor de langere termijn en specifiek voor de Sliedrechtse samenleving", aldus Visser-Schlieker. Spek wees tot slot op de subsidievermindering die de twee plaatselijke musea boven het hoofd hangen.

advertentie
advertentie