'Iedereen zwaaide naar ons'

18 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Dit maak je niet elke dag mee”, zegt Peter-Jan een dag later redelijk nuchter. Wat heet: tien leerlingen van de Johannes Calvijnschool beleefden dinsdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam van heel dichtbij waarvoor heel Nederland voor de buis zat. ,,Toen we in de bus door de stad reden en bij de kerk stopten leek het wel alsof ik zelf de Koningin was. Iedereen zwaaide en keek naar ons”, aldus Annette. Samen met Peter-Jan en Matthias blikt ze terug op de onvergetelijke beëdiging van Koning Willem-Alexander.

Door Erik de Bruin

Groep 8C van de Johannes Calvijn scoorde eind november zulke hoge ogen gooien bij een nationale debatwedstrijd dat ze samen met twee andere basisscholen dertig ‘toegangskaartjes’ kregen om de historische inhuldiging mee te maken. Na loting konden tien gelukkige leerlingen zich opmaken voor een reis naar de hoofdstad. ,,We stonden om zes uur op”, steekt Matthias van wal. ,,Drie kwartier later stapten we in de auto naar Schiphol. In de Passenger Terminal hebben we broodjes gegeten.” Hij maakte toen al een bijzondere ervaring mee. Op weg naar het toilet liep Matthias Olympisch kampioen Epke Zonderland tegen het lijf. In de Nieuwe Kerk konden hij en z’n klasgenoten (ze werden begeleid door meester Kwantes) de ene na de andere beroemdheid aanschouwen. ,,We moesten tweeënhalf uur wachten op de inhuldiging, maar dat was absoluut de moeite waard. Omdat je van alles kon zien, vloog de tijd snel om.” Matthias had zijn huiswerk gedaan. ,,Van tevoren had ik foto’s bekeken van de kroonprinsen die waren overgekomen zodat ik ze zou herkennen en zou weten waar ze vandaan komen.” Peter-Jan had niet geoefend. Zijn verwachting kwam niet helemaal uit omdat hij Willem-Alexander niet in levende lijve kon zien. ,,Tijdens de beëdiging zaten we te ver weg en toen Willem-Alexander en Maxima de kerk binnenstapten konden we niets zien omdat iedereen voor ons ging staan.”

,,Waar we zaten, konden we precies de ingang zien”, vertelt Annette. ,,De Koninklijke familie, de minister-president, allemaal belangrijke buitenlandse gasten ... het was heel bijzonder.” Ze keek speciaal naar de drie prinsesjes. ,,Ze waren héél schattig en zagen er prachtig uit. Je kon zien dat ze het heel spannend vonden. Vooral voor Amalia moet het heel gaaf zijn geweest om haar vader zo in het middelpunt van de belangstelling te zien staan. Wetende dat ze zelf ooit de troon over zal nemen.” ,,Ariane begreep er nog niet zoveel van”, giechelt Annette, die oog had voor de majestueuze jurken die de gasten droegen. Niet alles vond ze even prachtig. ,,Sommige jurken waren heel lelijk. Het leek wel cadeaupapier.”

advertentie
advertentie