'Geen bewijs van opzettelijke mensensmokkel'

19 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een 32-jarige man uit Sliedrecht die in mei 2011 werd veroordeeld tot drie jaar cel (waarvan twee jaar voorwaardelijk) wegens het skimmen van pinpassen moest donderdagmiddag wederom in het beklaagdenbankje plaatsnemen in de Dordtse rechtbank. Hij zit al drieënhalve maand vast vanwege vermeend mensensmokkel. Volgens zijn advocaat moet hij vrijgesproken worden. ,,Je kunt er van alles bij denken en van vinden, maar meer dan ruis is het niet. Er is geen enkel bewijs dat hij met opzet heeft gehandeld. Dat hij bekend was met de status van de persoon die ze van Parijs naar Nederland vervoerden."

Door Erik de Bruin

De Sliedrechter maakte donderdag 3 januari met twee vrienden uit Den Haag (waarvan één landgenoot uit Sri Lanka) een uitstapje naar de Franse hoofdstad. Een vriend van de 22-jarige Hagenaar die achter het stuur zat (van Surinaamse komaf) had hem gevraagd een persoon op te halen bij een restaurant in Parijs. Meer wist hij naar eigen zeggen niet. ,,Ik heb hem niet gevraagd waarom. Ik beschouwde het als een tegenprestatie omdat hij van alles voor me regelde." De tweehonderd euro die hij had gekregen legde hij uit als geld om onderweg te kunnen tanken en eten en drinken te kunnen kopen. Twee personen met wie hij goed bevriend was, reden met hem mee. ,,Gewoon voor de gezelligheid. Ik heb ze niet verteld wat ik in Parijs ging doen." Op de terugweg zaten ze met een 23-jarige man uit Sri Lanka in de auto. Eén van de rechters kon moeilijk geloven dat zijn landgenoten enkel met hem over koetjes en kalfjes hadden gesproken en niet wisten dat zijn asielverzoek in Zwitserland was afgewezen en dat hij nog maar twee weken had om terug te keren naar zijn land van herkomst. Waar hij naar eigen zeggen zijn leven niet zeker is. Vandaar dat hij met behulp van een broer naar Frankrijk was gevlucht. De drie Nederlanders (waarvan dus twee ook afkomstig uit Sri Lanka) moesten hem verder helpen. ,,Vermoedelijk op weg naar Engeland", hield de officier van Justitie de rechtbank voor. ,,De man had Britse ponden bij zich en bij de bestuurder is een 'look a like' paspoort gevonden van een man die ze in België hadden bezocht. Dat ze tijdens de reis bij die persoon langs zijn geweest blijkt uit de GPS-gegevens die op de mobiele telefoon zijn aangetroffen." Het mobieltje was van de man uit Sliedrecht. Hij had hem naar eigen zeggen even uitgeleend en wist niet dat zijn vriend het apparaat onder andere gebruikte om foto's te downloaden van de man die ze moesten ophalen. Die handeling kon de Hagenaar op zijn eigen telefoon niet verrichten zoals hij ook niet kon navigeren en dus voor het vinden van de adressen was aangewezen op het telefoontje van zijn vriend.

Burgemeester Winklerplein

Uit de verklaringen bij de politie komt het beeld naar voren dat de bestuurder een vriendendienst verrichtte, maar verder van niets wist en dat zijn twee vrienden al helemaal onwetend waren. Volgens de officier van Justitie vormen hun wisselende en tegenstrijdige verklaringen (ze gebruikte ook het woord leugenachtig) het bewijs dat ze wél alledrie op de hoogte waren. Er is volgens haar sprake geweest van bewuste en nauwe samenwerking. Vanwege het behulpzaam zijn bij mensensmokkel eiste ze voor alle verdachten acht maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk. Mocht de rechtbank deze eis overnemen dan komen ze al wel spoedig vrij omdat ze sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis verblijven. De arrestatie vond plaats in de nacht van 3 op 4 januari. Net terug van hun uitstapje naar en van Parijs werden ze rond vier uur 's nachts gecontroleerd op het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht. De politie was paraat vanwege een grote hoeveelheid nachtelijke inbraken in het baggerdorp en wilde weten wat ze op dit tijdstip uitspookten. Gevraagd naar hun identiteitsbewijs viel hun 'gast' door de mand. Nadat op het politiekantoor vingerafdrukken waren afgenomen bleek hij een afgewezen asielzoeker. De man werd teruggestuurd naar Zwitserland en tegen de drie mannen die hem naar Nederland hadden gereden werd een justitieel onderzoek gestart wegens vermeend mensensmokkel. De officier van Justitie sprak tijdens de zitting het vermoeden uit dat ze zich al langer bezig hielden met mensensmokkel. Daarbij wees ze op de vele grensoverschrijdingen (elke keer als je een ander land in rijdt, krijg je een berichtje op je telefoon), de foto's van paspoorten en studentenkaarten die waren gevonden en het feit dat 780 euro werd aangetroffen bij de arrestatie terwijl twee van de drie verdachten geen inkomen hebben en de derde beklaagde 'slechts' een parttime-baan. De 'vriend' waarvoor ze deze klus hadden gedaan, kon niet worden getraceerd omdat ze niet konden vertellen waar hij woont en wat zijn telefoonnummer is.

Volgens de verdediging ontbreekt rechtstreeks bewijs en is de tenlastelegging suggestief. De advocaten van de verdachten pleitten voor vrijspraak. De rechtbank doet normaal gesproken uitspraak op donderdag 2 mei. Mocht tot vrijspraak worden besloten dan wordt vervroegd uitspraak gedaan.

advertentie
advertentie