Zes Sliedrechters krijgen Koninklijke Onderscheiding opgespeld

24 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zes Sliedrechters zijn vanmorgen in De Lockhorst benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Bram van Hemmen was heel blij met dit grote aantal. ,,Het is goed als Sliedrechters verantwoordelijkheid voor elkaar nemen en bijvoorbeeld een naaste buur helpen of actief worden in een vereniging, een kerk, een school of een buurtgroep. Op die manier kan iedereen mee blijven doen en valt niemand buiten de boot. En zo telt iedereen dus mee in Sliedrecht! Daarom ben ik blij dat ik vandaag zes bijzondere mensen, die zich op een speciale manier hebben ingezet voor de samenleving, in het zonnetje mag zetten. Zes personen die zich hebben ingespannen voor het welzijn van ons allemaal."

De decorandi op alfabetische volgorde:

Willem Jan Bakker is al 35 jaar vrijwilliger bij De Merwebolder. Hij zit in de commissie geestelijke verzorging en denkt mee in het organiseren van kerkdiensten zowel op het terrein van de Merwebolder als in de Maranathakerk. ,,U regelt veel rondom deze kerkdiensten. Zowel inhoudelijk als organisatorisch. U onderhoudt de contacten, regelt de roosters en begeleidt zelf bewoners naar en van de aangepaste kerkdiensten. U kent iedereen en iedereen kent u", aldus Van Hemmen. Bakker werkt al 34 jaar bij IKEA. ,,Bij uw werkgever wordt u omschreven als "een echt mens met hart voor de zaak'', sprak de burgemeester de 62-jarige Sliedrechter toe.

Hanneke de Jager is al 46 jaar lid van Synergos en geeft al 36 jaar lang op vrijwillige basis gym bij deze vereniging. Ze is de grondlegger van het speciale gym: gymnastiek waarin kinderen met een motorische achterstand klaargestoomd worden voor een reguliere vereniging. Ook zit de 51-jarige Sliedrechtse al meer dan 30 jaar in het bestuur van Synergos. ,,U wordt omschreven als iemand die niet denkt in problemen maar in oplossingen. Dat geldt ook voor uw privé-situatie toen u in 2008 te maken kreeg met de ziekte van Devic, een vorm van MS. U ging niet bij de pakken neerzitten, maar heeft door uw sterke inzet ervoor gezorgd dat het met u gelukkig beter gaat. Ik betuig u mijn respect daarvoor. En sinds 2009 bent u ook nog vrijwilliger voor De Wereldwinkel. Uw inzet en toewijding maakt een diepe indruk op uw naasten."

Teunis van Middelkoop is als vrijwilliger actief bij de Nederlands Gereformeerde Kerk Sliedrecht, CDA afdeling Sliedrecht, Volkstuinenvereniging Sliedrecht, SMDA, P.C. Stichting en de gemeente Sliedrecht. Binnen het CDA heeft Van Middelkoop deel uitgemaakt van het bestuur en meegewerkt aan talloze verkiezingsprogramma's. ,,Uw accuraatheid, nauwkeurigheid en uw financiële achtergrond hebben ervoor gezorgd dat u nog steeds gezien wordt als een sterke ondersteuner én, niet onbelangrijk, een graag geziene gast." Bij de Nederlands Gereformeerde Kerk begon de nu zeventigjarige Sliedrechter als penningmeester toen hij 26 jaar oud was. Later werd hij Diaken, kerkenraadslid en als voorzitter van Commissie van Beheer. Het vrijwilligerswerk van Van Middelkoop voor de tuindervereniging heeft er aan bijgedragen dat gesproken kan worden over een "groene en bloeiende'' vereniging van kwalitatief hoog niveau. ,,Uw deelname heeft geleid tot stimulering van milieubewuste keuzes. Uw talenten - zakelijk, analytisch, weloverwogen, accuraat en zorgvuldig - zijn van grote waarde voor de Sliedrechtse samenleving."

Paulus Noomen is al bijna 35 jaar betrokken bij de organisatie en de muzikale inhoud van de kerkdiensten in verpleeghuis Rijckehove in Capelle ad IJssel. Daarnaast is hij lid van de commissie Geestelijke Verzorging in dit verpleeghuis. Noomen begeleidt als organist ook de speciale kerkdienst die maandelijks op woensdag wordt gehouden voor de bewoners van de psycho-geriatrische afdelingen. De 78-jarige Sliedrechter was in 1983 mede-oprichter van het Chr. Gemengd Koor Capelle. In Sliedrecht levert de organist een muzikale bijdrage bij weekopeningen, sluitingen en speciale feestdagen in verpleeghuis Parkzicht. ,,Uw jarenlange inzet en betrokkenheid wordt zeer gewaardeerd."

Ook mevrouw Noomen werd verrast met een lintje. Zij had de onderscheiding voor haar man aangevraagd, maar wist niet dat haar dochter dit ook voor haar had gedaan. Ook zij is vrijwilligster in het verpleeghuis Rijckehove. Al 35 jaar is zeventigjarige Wilhelmina coördinator van de vrijwilligersgroep van de Zondagskerkdienst. ,,Samen met uw man zorgt u al die jaren al voor het reilen en zeilen van de kerkdiensten in Rijckehove. U past drie tot vier dagen op de kleinkinderen en helpt uw oudere buurtbewoners met het uitlaten van honden en boodschappen doen."

Tot slot Alex Visser met een lange lijst verenigingen en organisaties achter zijn naam: Synergos, Stichting Stedenband Sliedrecht - Orastië, PRO Sliedrecht, OBS Henri Dunant, KNOTS, Comité Wielerronde Sliedrecht, Skeelervereniging en IJsbaan Sliedrecht. Visser is al tien jaar betrokken bij de avondvierdaagse voor de Sliedrechtse schooljeugd, is voorzitter van de Sliedrechtse Sportraad, betrokken bij de Sliedrechtse wielerronde en voorzitter van de skeelervereniging. Visser is klusjesvader op de Henri Dunantschool en is sinds acht jaar actief bij het huttenbouwen tijdens KNOTS. De 51-jarige Sliedrechter is daarnaast voorzitter van de werkgroep Werkgroep Sociaal Maatschappelijke Ontwikkeling (SMO), een werkgroep die kennisoverdracht bevordert en naar een betere levensstandaard streeft, vooral voor de sociaal zwakkeren. Ook is hij chauffeur geweest voor het transport van goederen naar Orastie. Binnen PRO Sliedrecht - Visser is echtgenoot van fractievoorzitter Hanny - is hij al achttien jaar steun en toeverlaat voor het bestuur en fractie en sinds twee jaar bestuurslid. ,,U wordt geroemd om uw oplossingsvermogen. Functioneert iets niet of moet er wat worden opgeknapt, u komt met een oplossing. Mijnheer Visser, ik zou u graag als buurman hebben", aldus Van Hemmen.

De kersverse decorandi en partners nemen dinsdagochtend 30 april plaats op het bordes van het Raadhuis om samen met het Oranjecomité en het gemeentebestuur de getuige zijn van de aubade en de opening van Koninginnedag.

advertentie
advertentie