Column Leon Boer: 'Bonusdrol'

24 april 2013 om 00:00 Nieuws

Op 3 april j.l. was de bewonersbijeenkomst van het project Buurt Bestuurt. Een project dat in Rotterdam ontstaan is en al in vele plaatsen succesvol draait. De bedenker van het project was er die avond, om aan een zaal vol betrokken Sliedrechters uit te leggen hoe het werkt. U heeft er ongetwijfeld iets over gehoord of gelezen. In het kort komt het er op neer, dat buurtbewoners zelf een top drie mogen samenstellen van zaken waar de politie, gemeente en andere instanties dan drie maanden extra veel aandacht aan gaan besteden. Blijkt bijvoorbeeld dat er te hard wordt gereden bij een school, dan kan het zijn dat de politie daar extra controles gaat doen om mensen bewust te maken van hun gedrag. Vuil op straat, hangjeugd, verzin het maar en het komt, bij een meerderheid van stemmen, op de actielijst.

Sliedrecht is inmiddels gestart met wijk Oost. Deze wijk is ingedeeld in een aantal blokken. De Grienden, De Stoepen, Vogelbuurt Noord en Vogelbuurt Zuid. Ik ben opgegroeid in de Vogelbuurt. Na een paar jaar weg geweest te zijn, woon ik er nu weer. Bij mij begon de verwarring met wat nou Noord en Zuid was. Ik heb nooit op de padvinderij of in het leger gezeten en denk nooit in termen als Noord en Zuid. Van de hele groep mensen uit de Vogelbuurt wist eigenlijk niemand het. Een behulpzame ambtenaar bood uitkomst, door uit te leggen wie in welk groepje hoorde.

Ik ben een groot voorstander van dit project. Het geeft betrokkenheid en inzicht voor de mensen die zich hier actief mee bemoeien. Er was één ding waar ik bang voor was en dat is inmiddels gebeurd. De eerste prioriteit voor mijn wijk is... tataaaa... HONDENPOEP! Jawel! Het schijnt dus echt niet anders te kunnen. Krijgen we een kans om gevaarlijke verkeerssituaties of criminaliteit aan te pakken... Wat denk je? Met stip bovenaan... hondenpoep! Daar zakt je broek toch van af. De Zwanensingel en de Leeuweriksingel zijn als eerste aan de beurt. Laat ik daar nou een prima uitzicht op hebben! Wat blijkt? De mensen die daar wonen zijn zelf de boosdoeners! Zonder daar iedereen over één kam te scheren, zijn er mensen die de voordeur openzetten om hun hondjes uit te laten! Als je daar even aanbelt is de grootste overlast opgelost!

Zelf had ik nog een ander idee: De Bonusdrol. Als iedere hondenbezitter nou één keer per dag een extra drol opruimt, dan is het zo opgelost. Ik ben daar inmiddels zelf mee begonnen. Op de eerste ronde van de dag pak ik, met één vloeiende beweging, de drol die het dichtste bij de verse van mijn hondje ligt. Dat kan in hetzelfde zakje. Knoopje erin en klaar! Nog even netjes in de vuilnisbak gooien natuurlijk! Inmiddels staat er, na ampel beraad op de startbijeenkomst, een extra prullenbak langs die singel. Dat was een puntje op mijn lijstje. Dat hebben we in de Vogelbuurt toch weer mooi voor elkaar.

Dat dan weer wel...

advertentie
advertentie