Afbeelding

'Allemaal een beetje inleveren'

24 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Vrijwel dezelfde instellingen en verenigingen die in Het Kompas en in de opiniërende raadsvergadering op 9 april de noodklok hebben geluid over de op handen zijnde bezuinigingen, maakten dinsdagavond gebruik van het podium dat de gemeenteraad hen bood. De inspraakbijeenkomst in de raadszaal had niet helemaal het gewenste effect. De gemeenteraadsfracties hoopten dat alternatieven op tafel zouden worden gelegd, maar dat gebeurde amper. Alleen de bekende kaasschaafmethode werd aangedragen. ,,Als we allemaal een klein beetje inleveren, kunnen wij misschien overleven.”

Door Erik de Bruin

Bert van Vuuren, voorzitter van Speel-o-theek De Knuffelbeer en degene die bovenstaande zin uitsprak, zei een subsidievermindering van vijf procent acceptabel te vinden. Hij hield de gemeenteraad voor dat als zij over twee weken (de besluitvormende vergadering vindt plaats op dinsdag 7 mei) instemt met de aanzienlijk hoger aangezegde bezuiniging door het gemeentebestuur en voor het einde van het jaar geen goedkopere locatie is gevonden de speel-o-theek opgedoekt kan worden. Zo’n vaart zal het niet lopen voor Crescendo, maar de voorgenomen subsidiekorting van 37 procent op buitenschools muziekonderwijs hakt er wel stevig in. ,,We zullen hier als vereniging geen directe schade van ondervinden, maar indirect natuurlijk wel omdat minder kinderen in aanraking komen met onze vereniging en het spelen van een instrument”, aldus voorzitter Lean Besseling. Muziekdocent Paul Langerman (door het bestuur ‘meegenomen’ om de educatieve waarde uit te leggen) legde uit dat veel muziekverenigingen met een slechte doorstroom kampen omdat er weinig jeugdleden zijn: ,,Crescendo is wat dat betreft een unieke vereniging. We hebben drie jeugdorkesten en leveren veel kwaliteit. Dat blijkt wel uit de prijzen die regelmatig in de wacht worden gesleept bij regionale concoursen. Op een gegeven moment ga je dat normaal vinden, maar het is heel bijzonder. Muziek maken is ontzettend mooi en draagt bij aan de ontwikkeling van een kind. Muzikaal onderwijs zou voor iedereen mogelijk moeten zijn.” Besseling stelde ook de kaasschaafmethode voor: ,,Elke vereniging een paar procent. Dat is voor niemand leuk, maar wel eerlijker.”

,,Wat kan er wel van af?”, vroeg Len van Rekom (VVD). Zoals Theo den Braanker van de SGP-ChristenUnie van Remco van de Ven wilde weten of het Sliedrechts Museum en het Nationaal Baggermuseum om zullen vallen als zij helemaal geen bijdrage meer krijgen van de gemeente. ,,Omvallen niet, maar we zullen ons wel moeten beraden”, antwoordde de oud-wethouder, die zich voor beide musea inzet als bestuurslid. ,,In het ergste geval vertrekt het Baggermuseum uit Sliedrecht. Dat zou zonde zijn want het museum is niet voor niets hier gevestigd. Sliedrecht is de bakermat van de baggerindustrie en daardoor wereldwijd bekend.” Van de Ven blies geen stoom af, maar zei wel waar het volgens hem op staat: ,,Het feit dat we voor de twee keer in korte tijd (de eerste keer was in 2011, red.) met een korting op de subsidie worden geconfronteerd, geeft blijk van niet al te veel waardering. Ik heb gelezen dat het college heeft overwogen de bijdrages volledig stop te zetten, maar dat niet voorstelt omdat zij vreest dat dit tot veel weerstand leidt.” Wat hem ook dwarszit is dat door Het Plaatje (de clustering van watergebonden ondernemingen gaat nu echt van de grond komen) de stoombaggermolen aan het water niet meer bezichtigd kan worden door bezoekers van het Baggermuseum. ,,Terwijl in het bestemmingsplan wel een corridor was ingetekend. Het Baggermuseum wordt door de lokale overheid in een hoek gemanoeuvreerd en dat is een teleurstellende zaak.” Gevraagd naar een alternatief gaf hij aan dat beide musea alleen de tarieven kunnen verhogen. Wat in 2011 ook is gebeurd.

Voetbalvereniging Sliedrecht en de Sportraad verdedigden ook hun belangen. Laatstgenoemde zei zich zorgen te maken over de effecten van de vijf procent huurverhoging waarmee binnensporten in 2014 te maken krijgen en buitensporten (waaronder de voetbalclub) tot en met 2017. Op de vraag van Marije Mulder (SGP-ChristenUnie) of er sportverenigingen zijn die in de problemen zitten werd geantwoord dat badmintonclub Shuttle Up heeft besloten de contributie met tien procent te verhogen. ,,Als de subsidies verdwijnen, zullen verenigingen écht omvallen.” Op dit moment behelst het bezuinigingsvoorstel ‘alleen’ huurverhoging en het bevriezen van de subsidies.

advertentie
advertentie